-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarijoje prasideda konferencija dėl Ukrainos atstatymo

Dešimčių šalių ir organizacijų lyderiams pirmadienį susirinkus Šveicarijoje aptarti „Marshallo plano“ Ukrainai atstatyti, ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis įspėjo, kad laukia „išties didžiulis“ darbas.
Lysyčanskas
Lysyčanskas / Serhijaus Haidajaus „Facebook“ paskyros nuotr.

V.Zelenskis, kuris vaizdo ryšiu turi kreiptis į pirmadienį popiet prasidedančią konferenciją, sekmadienį akcentavo didelius iššūkius Rusijos karo nuo vasario 24-osios griaunamoje šalyje.

„Darbų apimtis jau išvaduotose teritorijose išties didžiulė, – sakė jis. – O mums [dar] reikės išvaduoti daugiau kaip 2 tūkst. kaimų ir miestų Ukrainos rytuose ir pietuose.“

Dviejų dienų konferencija, vyksianti sustiprinto saugumo sąlygomis vaizdingame pietiniame Šveicarijos Lugano mieste, buvo planuota dar gerokai prieš invaziją, norint aptarti reformas Ukrainoje. Vėliau konferencijos tikslas buvo pakeistas, sutelkiant dėmesį į šalies atstatymą.

Ukrainai skiriama milijardai eurų pagalbos, bet likęs susirūpinimas dėl korupcijos šioje šalyje reiškia, kad nuodugnios reformos bus sąlyga bet kokiam konferencijoje suderėtam atsigavimo planui.

„Kelio gairės“

Susitikimas Lugane nėra pažadų konferencija; joje bus bandoma išdėstyti principus ir prioritetus atstatymo procesui, turinčiam prasidėti dar nepasibaigus karui.

Ukrainos ambasadorius Šveicarijoje Artemas Rybčenka prieš konferenciją sakė, kad ji padės nustatyti „kelio gaires“ jo šalies atsigavimui.

Nors V.Zelenskis negalėjo išvykti iš Ukrainos ir drauge su Šveicarijos prezidentu Ignazio Cassisu pirmininkauti konferencijai, dalyvaus ukrainiečių premjeras Denysas Šmyhalis, leidęsis į retą nuo karo pradžios kelionę už savo šalies ribų.

Tarp maždaug 100 atvykusių ukrainiečių taip pat yra penki ministrai, bet užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, kaip pranešama, dėl ligos paskutinę minutę savo dalyvavimą atšaukė.

Iš viso konferencijoje turėtų dalyvauti apie 1 tūkst. žmonių, tarp jų Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, Čekijos, Lenkijos ir Lietuvos premjerai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius