Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarijos minaretų statybos draudimas susilaukė pasaulio kritikos

Šveicarijos gyventojų sprendimas uždrausti minaretų statybą pirmadienį susilaukė pasaulio kritikos - kaimyninės valstybės jį pavadino išankstinio nusistatymo ar baimės išraiška.
Minaretas Šveicarijoje
Minaretas Šveicarijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tai gana didelio nusistatymo, o galbūt ir baimės išraiška“, – sakė Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas, kurio šalis dabar pirmininkauja Europos Sąjungai.

„Aišku, kad tai visais atžvilgiais neigiamas signalas, dėl to nekyla abejonių“, – sakė jis interviu Švedijos radijui.

Artimiausios Šveicarijos kaimynės Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernard'as Kouchneras taip pat išreiškė nepasitenkinimą referendumo rezultatais.  „Mane truputį šokiravo toks sprendimas, – sakė B.Kouchneras radijui RTL. – Tai netolerantiškumo išraiška“.

„Tikiuosi, kad šveicarai greitai pakeis šį sprendimą“, – pridūrė jis.

Šiuo metu Šveicarijos pirmininkaujamos, žmogaus teises kontroliuojančios ir 47 nares vienijančios Europos Tarybos įstatymų leidėjai taip pat išplatino pareiškimą, kuriuo išreiškė susirūpinimą dėl balsavimo rezultatų.  „Nors jis išreiškė visuomenės valią, bet sprendimas uždrausti naujų minaretų statybą Šveicarijoje kelia didelį susirūpinimą“, – sakė Europos Tarybos parlamentinės asamblėjos pirmininkas Lluisas Maria de Puigas.

„Šio referendumo rezultatai nesutampa su tolerancijos, dialogo ir pagarbos kitų žmonių tikėjimui vertybėmis“,– sakė jis.  Šveicarijos gyventojų sprendimą pasmerkė ir Italijos vyriausybė bei religiniai lyderiai.

Užsienio reikalų ministras Franco Frattini išreiškė Italijos vyriausybės „susirūpinimą“ dėl referendumo rezultatų, kuriuos pasmerkė ir Vatikanas, palaikydamas anksčiau Šveicarijos vyskupų išsakytas mintis, esą toks sprendimas yra smūgis religijos laisvei.

Tuo tarpu Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas atsisakė komentuoti Šveicarijos referendumo rezultatus pareikšdamas, kad Berlynas „nesiruošia duoti patarimo Šveicarijai“. Anot jo, „religijos laisvė Šveicarijoje yra tokia pat svarbi, kaip ir čia“.  Šveicarijoje už minaretų, kurie statomi prie mečečių ir iš kurių muedzinai kviečia musulmonus maldai, uždraudimą sekmadienį balsavo 57,5 proc. rinkėjų. Tokiam draudimui buvo pritarta 22–uose iš 26 šalies kantonų.

Musulmonai sudaro vos penkis procentus iš 7,5 mln. Šveicarijos gyventojų. Tai trečia pagal dydį religinė bendruomenė šalyje po Romos katalikų ir Protestantų, nors atvirai praktikuojančių musulmonų tėra vos 50 tūkstančių.  Draudimas statyti minaretus, kurių Šveicarijoje yra vos keturi ir iš kurių neleidžiama transliuoti kvietimų maldai, neliečia mečečių statybos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius