-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventa upė virto srutų vamzdžiu

Intensyvus žemės ūkis, tirštai gyvenami miestai ir įtempti valstybių kaimynių santykiai baigia pražudyti vieną švenčiausių pasaulyje Jordano upę.
Jordano upė
Jordano upė / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Upė

Po Šventąją žemę keliaujantis popiežius Benediktas XVI apsilankė ir Jėzaus krikšto vietoje prie Jordano upės, bet jei būtų panorėjęs pasinerti į jos vandenis, būtų labai nusivylęs. Šiais laikais upė tokia užteršta, kad maudytis jos drumzlinuose ruduose vandenyse draudžiama.

Jungtinių Tautų pranešime Biblijos upė apibūdinama kaip „kanalizacijos vamzdis“, kuriuo teršalai nuteka iš Izraelio žemės ūkių Jordano slėnyje, iš prastai tvarkomų palestiniečių miestų Vakarų krante, taip pat iš Sirijos bei Jordanijos.

Jungtinių Tautų pranešime Biblijos upė apibūdinama kaip „kanalizacijos vamzdis“, kuriuo teršalai nuteka iš Izraelio žemės ūkių Jordano slėnyje, iš prastai tvarkomų palestiniečių miestų Vakarų krante, taip pat iš Sirijos bei Jordanijos.

Kadaise tai buvo srauni upė su vandens slenksčiais, dabar jos tėkmė vos pastebima. Per 40 pastarųjų metų vandens nutekėjimas per metus sumažėjo nuo 1,43 mlrd. kubinių metrų iki 100 milijonų. Daugiausia dėl to kaltas Izraelio žemės ūkis Jordano slėnyje, kur eksportui auginami žalumynai ir egzotiški vaisiai.

O ir pačią Jėzaus krikštijimo vietą dabar juosia minų laukas. Tai pasienio zona. Sienos vakarinę pusę saugo Izraelio pajėgos, o rytinę – Jordanijos armija. Artinantis per dykumą iš Izraelio pusės kelią pastoja dvi apleistos bažnyčios, apjuostos surūdijusia spygliuota viela, o ant jos – trikampiai ženklai hebrajų, arabų, anglų ir rusų kalbomis įspėjantys: „Atsargiai, minos.“ Per sieną lankytojus palydi patrulis. Jordanijos pusėje matyti milžiniškas naujos akmeninės bažnyčios auksinis kupolas. Izraelio sargybinis su šautuvu per petį pasveikina turistus ir įteikia jiems lankstinuką.

Ženklas prie vandens skelbia: „Bristi į vandenį draudžiama!“ Izraelio gamtosaugininkai paragino popiežių, kuris aplankė šią vietą iš Jordanijos pusės, padėti išvalyti upę, į kurią nepaisydami visų įspėjimų ir pavojaus sveikatai piligrimai vis tiek brenda. „Švenčiausiai pasaulio upei iškilo pavojus, – sakoma atvirame laiške popiežiui. – Kadaise puikios Jordano upės vanduo naudojamas buitinėms ir žemės ūkio reikmėms, dėl to žemutinėje dalyje iš upės teliko nusekusi srovė, o jos vanduo virto srutomis.“

Aplinkosaugininkai teigia, kad regione, kurio vandens poreikis yra milžiniškas, trūksta bendradarbiavimo. Izraelyje bei Sirijoje oficialiai tebėra karinė padėtis, o žydų valstybės santykiai su Jordanija taip pat dažnai būna įtempti, nors taikos sutartis ir pasirašyta.

Vandens, kuris teka Jordano upe iš Galilėjos jūros, lygis taip sumenko, kad net baiminamasi, jog vieną gražią dieną išnyks Negyvoji jūra, kurią maitina ši upė.

Vakar popiežius Benediktas XVI lankėsi Vakarų Krante, susitiko su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu, aukojo šv. Mišias Betliejuje, pirmą kartą pamatė 8 m aukščio Izraelio statomą saugumo sieną, kuri juosia dalį miesto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius