Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

T.R.Erdoganas griebiasi geopolitinio šiaudo – siūlo kasti naują Bosforo sąsiaurį

Praėjusią savaitę regėjome gerą pavyzdį, kokiais nenuspėjamais linksmaisiais kalneliais pastaruoju metu tapo Turkijos politika – šimtas keturi į pensiją išėję admirolai atviru laišku metė viešą iššūkį prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui – ir 10 iš jų atsidūrė kalėjime, apkaltinti perversmo planavimu.
Mečetė Stambule
Mečetė Stambule / „The New York Times“/Bradley Secker nuotr.

Neatsitiktinai šis incidentas įvyko dabar, kai R.T.Erdoganas bando įveikti vieną slidžiausių savo politinės karjeros kelio ruožų – blogėjanti pandeminė situacija ir į krizę klimpstanti ekonomika lėmė, kad prezidento reitingai smunka piliečių nuomonės apklausose, nors jis ir toliau savo rankose telkia vis daugiau galių.

Norėdami įkvėpti juo tikinčiuosius, R.T.Erdoganas vėl grįžo su viena iš savo mėgstamiausių didžiųjų idėjų: iškasti kanalą per Stambulą, jungsiantį Juodąją ir Marmuro jūras, kad būtų atidarytas naujas laivybos maršrutas, lygiagretus siauram dabar naudojamam Bosforo sąsiauriui.

Kol kas šio natūralaus vandens kelio naudojimą reglamentuoja Montrė konvencija – tarptautinė sutartis, sudaryta 1936 metais, laikotarpiu tarp dviejų pasaulinių karų, siekiant išsklaidyti įtampą dėl vienos iš pasauliui gyvybiškai svarbių siaurų jūrinių perėjų.

R.T.Erdoganas, be to, kad išreiškė savo paramą kanalo statybos projektui, nurodė, kad galbūt atsisakytų minėtos sutarties.

Teisingumo ir plėtros partijos (dar vadinamos AKP) atstovas žiniasklaidai praėjusį mėnesį vienos televizijos laidos vedėjui sakė, kad prezidentas turi galią tai padaryti, jei panorėtų.

Pavojaus signalo nereikėjo ilgai laukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius