-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tadžikistanas neigia IS pareiškimus apie pražūtingą išpuolį prieš užsienio turistus

Autoritarinis Tadžikistano režimas pirmą kartą keturis užsienio turistus pražudžiusį incidentą pavadino „teroro aktu“ bei paneigė džihadistų grupuotės „Islamo valstybės“ (IS) pareiškimą, kad už šią ataką atsakingi jos kovotojai.
Incidento vieta Tadžikistane
Incidento vieta Tadžikistane / „Twitter“ nuotr.

Vėlyvą penktadienį paskelbtame pranešime Tadžikistano valstybės prokuroras sakė, kad išpuoliu buvo siekta „sukurti baimės ir panikos atmosferą visuomenėje bei sumenkinti tarptautinį Tadžikistano Respublikos autoritetą“.

„Išpuolis prieš užsienio turistus buvo teroro aktas“, – pranešime teigiama apie praėjusį sekmadienį įvykdytą ginkluotos gaujos išpuolį prieš dviratininkus, per kurį buvo nužudyti du amerikiečiai, šveicaras ir olandas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

Antradienį IS paskelbė vaizdo įrašą, kuriame esą matoma, kaip tariami turistų žudikai prisiekia ištikimybę IS.

Tačiau pirmąkart šį vaizdo įrašą penktadienį paminėjęs Tadžikistano valstybės prokuroras sakė, kad įrašas buvo paskelbtas „siekiant nukreipti įtarimus nuo kitos teroristinės organizacijos, Islamiškojo atgimimo partijos, kuri yra pagrindinė šio teroristinio išpuolio rengėja“.

Ankstesnėje policijos ataskaitoje dėl pastarosios atakos kaltinama Islamiškojo atgimimo partijai (IRPT). Šis judėjimas, kol buvo uždraustas 2015 metais, save pozicionavo kaip nuosaikią, tikėjimu grįstą opozicijos partiją.

Tadžikistano vyriausybės pareiškimai dėl IRPT kaltės už šalies ribų buvo įvertinti skeptiškai.

Dušanbė opozicijos tildymo kampaniją pradėjo 2015-aisiais, iškart prieš rinkimus, per kuriuos IRPT nesugebėjo patekti į parlamentą. Stebėtojai teigia, jog šie rinkimai buvo kupini įvairių pažeidimų.

Tadžikų policija taip pat teigia, kad vienas iš suimtų įtariamųjų, laikomų vienu pagrindinių atakos organizatorių, buvo apmokytas Irane, su kuriuo Tadžikistano santykiai prasti.

Tiek Iranas, tiek IRPT neigia esą kaip nors susiję su išpuoliu.

Antradienį IS paskelbtame vaizdo įraše matomi penki vyrai, panašūs į asmenis iš Tadžikistano policijos paskelbtų įtariamųjų nuotraukų, sėdintys prie medžio su džihadistų vėliavomis.

Vaizdo įraše šie vyrai prisiekia ištikimybę „Islamo valstybės“ lyderiui Abu Bakrui al Baghdadi.

Kaip skelbia tadžikų policija, keturi vyrai buvo nukauti, nes priešinosi suėmimui, o penktąjį policija suėmė.

Iš pradžių užpuolikai automobiliu partrenkė dviračiu per Pamiro greitkelį – populiarų maršrutą, pasižymintį įspūdingais vaizdais – važiavusius turistus, o vėliau juos atakavo peiliais ir šaunamaisiais ginklais.

Aukomis įvardijami amerikiečiai Lauren Geoghegan, Jay Austinas, Nyderlandų pilietis Rene Wokke ir šveicaras Markusas Hummelis.

Kartu važiavusios R.Wokke ir M.Hummelio žmonos per ataką liko gyvos, bet sužeistos, o kitas dviratininkas iš Prancūzijos sugebėjo pabėgti ir sužalojimų nepatyrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius