Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tadžikistane vyksta parlamento rinkimai

Tadžikistane sekmadienį vyksta parlamento žemųjų rūmų ir vietos įstatymų leidimo susirinkimų rinkimai.
Tadžikistano karo mokyklos auklėtiniai tvarkingai išsirikiavo balsuoti prie rinkimų apylinkės Dušanbėje.
Tadžikistano karo mokyklos auklėtiniai tvarkingai išsirikiavo balsuoti prie rinkimų apylinkės Dušanbėje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš viso dalyvauti parlamento rinkimuose užregistruoti 217 žmonių, kurie rungsis dėl 63 deputatų mandatų. Daugiausiai kandidatų – 62 – iškėlė prezidento Emomalio Rachmonovo vadovaujama Tadžikistano liaudies demokratų partija (TLDP). 65 kandidatai patys iškėlė savo kandidatūrą, jie nepriklauso nė vienai iš aštuonių politinių partijų.

Dėl deputatų vietų parlamente iš viso kovoja aštuonios politinės partijos, tarp jų vienintelė Centrinėje Azijoje islamo partija – opozicinė Tadžikistano islamo atgimimo partija.

Pagrindiniai keliai sostinės prieigose užtverti likus dienai iki balsavimo. Sustiprinti milicijos patruliai saugo valstybinės reikšmės objektus ir rinkimų apylinkes.Stebėtojai prognozuoja, kad pergalę iškovos TLDP, kuri žemuosiuose rūmuose dabar turi 52 iš 63 vietų. Taip pat į parlamentą vėl gali patekti valdžiai lojali Tadžikistano komunistų partija (TKP) ir Tadžikistano islamo atgimimo partija. Ankstesnio šaukimo parlamente komunistai ir TIAP turėjo atitinkamai keturis ir du savo atstovus.

Politinių partijų, išskyrus valdančiąją TLDP, deputatų sąrašai sutrumpėjo dėl to, kad daugelis neturtingų politikų negalėjo pateikti 7 tūkst. somonių (maždaug 1,5 tūkst. dolerių) rinkimų užstato.

Rinkimuose gali dalyvauti 3,5 mln. Tadžikijos rinkėjų, kuriems atvėrė duris 3067 rinkimų apylinkės. Skaidrios balsadėžės, pastatytos rinkimų apylinkėse visoje šalyje, buvo atgabentos iš Kinijos.

Rinkimus stebi 534 tarptautiniai stebėtojai ir keli tūkstančiai vietos stebėtojų – kandidatų ir politinių partijų, dalyvaujančių rinkimuose, atstovų. 170 atstovų atsiuntė ESBO, kuri iki šiol nė vienų rinkimų Tadžikistane nepripažino atitinkančiais demokratijos reikalavimus.

„Ne šachmatų lenta“

Opozicinių partijų atstovai pareiškė, kad yra rinkimų kampanijos pažeidimų. Jų nuomone, visišką pergalę rinkimuose iškovos valdžios partija ir jai lojali Komunistų partiją. Tuo tarpu nepriklausomi stebėtojai mano, kad rinkimai vyksta kiek sėkmingiau, palyginti su ankstesniais parlamento rinkimais.

Pagrindiniai keliai sostinės prieigose užtverti likus dienai iki balsavimo. Sustiprinti milicijos patruliai saugo valstybinės reikšmės objektus ir rinkimų apylinkes. VRM pranešė, kad tai įprastos saugumo priemonės. Tadžikistano prezidentas E.Rachmonas pažadėjo garantuoti, kad rinkimai bus sąžiningi ir skaidrūs.

Atsakydama į tarptautinių organizacijų kritiką, jog buvo rinkimų kampanijos pažeidimų ir buvo akivaizdžiai remiama prezidento TLDP, kuriai prognozuojama tvirta pergalė, Tadžikistano valdžia teigia, kad Tadžikistanas – ne šachmatų lenta, kur galima žaisti pagal kieno nors taisykles.

Dušanbė mano, kad rinkimų kampanija – Vakarų kultūros, kuri kol kas sunkiai prigyja Tadžikistane, dalis. Todėl užtikrinti skaidrumą ir demokratiškumą bus gana sunku. Silpna ne tik valdžia, bet ir opozicija, sako ekspertai. Tačiau opozicinės jėgos nesutinka su tokia pozicija.

Tadžikistano islamo atgimimo partijos lyderis Muchidinas Kabiris tikisi, kad rinkimai vyks sąžiningai. „Tadžikistano vietos valdžia niekaip nesitikėjo, kad Tadžikistano islamo atgimimo partija surengs tokią plataus masto rinkimų kampaniją, todėl pradėjo nervintis ir pažeidinėti įstatymus“, – pareiškė M.Kabiris.

Galutiniai balsavimo rezultatai bus žinomi jau pirmadienį. Vietos analitikai praneša, kad nors galima nuspėti, kaip baigsis rinkimai, jokių protesto akcijų opozicija tikriausiai nesiims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius