Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tadžikistano VRM: šalies rytuose per susirėmimus žuvo „nusikaltėlių lyderis“

Tadžikistano neramiuose rytuose nužudytas buvusios sovietinės respublikos dabartinės autoritarinės valdžios varžovas, protestams peraugus į susirėmimus tarp valstybės pajėgų ir vietos gyventojų regione, besiribojančiame su Afganistanu ir Kinija.
Tadžikistano milicininkai
Tadžikistano milicininkai / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Kazachstanas

Mamadbokiras Mamadbokirovas žuvo „per nusikalstamų grupuočių vidaus susirėmimus“, teigiama Vidaus reikalų ministerijos sekmadienio pranešime, kurį išplatino valstybinė naujienų agentūra „Khovar“.

Ministerijos pranešime M.Mamadbokirovas apibūdinamas kaip „nusikalstamos grupuotės lyderis“ Kalnų Badachšano autonominiame regione.

Kita vertus, šis įtakingas regiono veikėjas buvo pagrindinis vyriausybės taikinys „antiteroristinėje operacijoje“, paskelbtoje trečiadienį po protestų, kurių metu buvo reikalaujama regiono vadovo atsistatydinimo.

Tikėtina, kad regiono, kurį Tadžikistano centrinė valdžia jau seniai bando sutramdyti, gyventojai šiuos paaiškinimus vertins skeptiškai.

Įtampa tarp centrinės valdžios ir kalbiniu bei etniniu požiūriu atskiro Kalnų Badachšano gyventojų tebetvyro nuo penkerius metus trukusio pilietinio karo, kilusio iškart po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais.

Šio kruvino konflikto metu M.Mamadbokirovas ir kiti įtakingi regiono lyderiai kovojo prieš vyriausybę, tačiau pagal taikos susitarimą, kurį padėjo pasiekti Rusija, buvo integruoti į valstybės struktūras. Anot žiniasklaidos, po karo M.Mamadbokirovas vienu metu tarnavo valstybės pasienio tarnyboje, tačiau pastaraisiais metais neužėmė jokių pareigų valdžios institucijose.

Vidaus reikalų ministerijos teigimu, per šios savaitės susirėmimus žuvo aštuoni vyrai, kuriuos vyriausybė vadina „kovotojais“, ir vienas saugumo pareigūnas, nors neoficialiais duomenimis, žuvusiųjų yra gerokai daugiau.

Tai didžiausias smurto protrūkis šiame regione nuo 2012-ųjų, kai per kariuomenės operaciją žuvo dešimtys žmonių.

Ketvirtadienį VRM skelbė, kad po susirėmimų per kratas buvo suimta 114 „teroristinės grupuotės narių“, o dar aštuoni grupuotės nariai tebėra laisvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius