Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 29

„Tai užgrobimas“: kas nutinka skurdžiai valstybei, kai ją pastebi Kinija?

Stovėdamas ant neasfaltuoto keliuko už Saliamono salų sostinės, tolėliau nuo Kinijos statybų projektų ir parduotuvių, kuriose kinų prekeiviai parduoda užkandžius ir drabužius, genties vadas bandė paaiškinti, koks jausmas apima, kai kylanti supervalstybė staiga susidomi neturtinga, pamiršta vietove.
Saliamono salos
Saliamono salos / „The New York Times“/MATTHEW ABBOTT nuotr.

„Iš pradžių, – pasakojo penkiasdešimtmetis genties vadas Peteris Kosemu, sėdėdamas šešėlyje Gvadalkanalyje, didžiausioje iš Saliamono salų, – dauguma žmonių tiesiog norėjo pamatyti, kas čia vyksta.“

Kai 2019 metais Saliamono salos nutraukė ryšius su Taivanu, Kinija kaipmat sukruto: atidarė didelę ambasadą, sutarė, kad vietiniame stadiono komplekse šiemet galės rengti Ramiojo vandenyno žaidynes ir pasirašė slaptus susitarimus su vyriausybe dėl bendradarbiavimo saugumo, aviacijos, telekomunikacijų ir kitose srityse.

Kai kurie salų gyventojai tai palygino su būriu dailidžių, be įspėjimo įsiveržiančių į jūsų virtuvę ir imančių kurti planus, griauti ir kažką montuoti be jokių paaiškinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius