Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailandas mini karaliaus Bhumibolo Adulyadejo mirties metines ir ruošiasi jo laidotuvėms

Visame Tailande penktadienį vienuoliai rengė gedulingas apeigas, minėdami pirmąsias karaliaus Bhumibolo Adulyadejo mirties metines, gedinčiai tautai ruošiantis paskutiniam atsisveikinimui su itin gerbiamu savo monarchu per įspūdingą jo palaikų kremavimo ceremoniją vėliau šį mėnesį.
Tailandas mini karaliaus Bhumibolo Adulyadejo mirties metines
Tailandas mini karaliaus Bhumibolo Adulyadejo mirties metines / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Visų tailandiečių „tėvu“ vadintas ir kaip pusdievis garbintas Bhumibolas per savo valdymo septynis dešimtmečius sugebėjo užsitarnauti didžiulę šalies gyventojų pagarbą ir atsidavimą.

Po karaliaus mirties visoje karalystėje buvo paskelbtas gedulas; daugelis gyventojų beveik visiems metams atsisakė spalvų ir pasirinko dėvėti tik baltus arba juodus drabužius – šios spalvos Tailande reiškia gedėjimą.

Rimtis dar labiau pagilėjo šį mėnesį, Tailandui ruošiantis paskutiniam atsisveikinimui su šalies monarchu prieš spalio 26 dieną numatytą jo kremavimą. Penkias dienas truksiančios laidotuvių apeigos, per kurias Bhumibolo dvasia bus išlydėta į pomirtinį gyvenimą, prasidės spalio 25 dieną, o kitą dieną vakare velionio karaliaus palaikai bus sudeginti.

Penktadienį tūkstančių juodai apsirengusių tailandiečių minios plūdo į šventyklas, valstybines įstaigas ir rinkosi prie Bankoko ligoninės, kurioje Bhumibolas praleido paskutinius savo gyvenimo metus, nešdami aukas budistų vienuoliams, kurios turėtų padidinti velionio karaliaus nuopelnus pomirtiniame gyvenime.

Gedintysis: „Aš nenoriu, kad įvyktų kremavimas, tiesiog negaliu su tuo susitaikyti.“

„Aš nenoriu, kad įvyktų kremavimas, tiesiog negaliu su tuo susitaikyti“, – ašarodamas sakė vienas iš šimtų gedinčiųjų, susirinkusių prie Didžiųjų rūmų Bankoke.

Kitas savo liūdesio neslepiantis tailandietis pridūrė: „Noriu, kad jis liktų su mumis amžinai“.

Karaliaus mirties metinių progų visoje šalyje paskelbta nedarbo diena, o 15 val. 32 min. – Bhumibolo mirties valandą – tailandiečiai pagerbė jo atminimą tylos minute.

Mirties metinių minėjimo išvakarėse naujasis Tailando karalius 65 metų Maha Vajiralongkornas, giedant vyresniesiems vienuoliams ir stebint chuntos lyderiams bei kitiems šalies elito atstovams, uždegė žvakes Bankoko Didžiųjų rūmų puošnioje salėje.

Serenčiai ir prigesę televizoriai

Gedulą demonstruoja ir Tailando rojalistinė kariškių vyriausybė, atėjusi į valdžią per 2014 metų perversmą, kai Bhumibolo sveikata jau buvo pablogėjusi.

Artėjant karaliaus laidotuvėms, televizijų kanalams buvo nurodyta prislopinti spalvų intensyvumą savo transliacijose, atsisakyti per daug linksmo turinio laidų ir demonstruoti dokumentinius filmus, pasakojančius apie velionio geradarystes.

Verslo įmonės pasipuošė karaliaus portretais, parkai ir šaligatviai pražydo geltonais Bhumibolo gėlių – serenčių – žiedais.

Dėl griežto karališkųjų asmenų šmeižto prevencijos įstatymo, kurio laikymosi atidžiai stebi chunta ir kurio buvę kritikai dešimtmečiams atsidūrė už grotų, sunku pasakyti, kokią įtaką tokiam gyventojų ištikimybės ir atsidavimo demonstravimui daro socialinis spaudimas.

Dėl Tailando įstatymų viešos diskusijos apie monarchiją ir jos vaidmenį šalies politikoje yra neįmanomos. Visos Tailande įsikūrusios žiniasklaidos priemonės, meno ir mokslo institucijos turi cenzūruoti save, kad nepažeistų įstatymo, pagal kurį kritika monarchijos adresu yra baudžiama kalėjimu.

Nors šalies konstitucija monarchui suteikia gana ribotą formalią valdžią, Bhumibolo valdymo metais Tailando sostas tapo nepaprastai turtingas ir įtakingas.

Nors šalies konstitucija monarchui suteikia gana ribotą formalią valdžią, Bhumibolo valdymo metais Tailando sostas tapo nepaprastai turtingas ir įtakingas.

Šis monarchas, daugelį politinio nestabilumo dešimtmečių buvęs svarbus vienybės stulpas smarkiai susiskaldžiusiame Tailande, pasinaudojo šalies istorijai formuoti užkulisiuose šia savo pozicija ir didelės dalies verslo bei kariuomenės elito atstovų ištikimybe.

Jis taip pat buvo užbūręs eilinius tailandiečius, susiformuodamas daug dirbančio ir neturtingiesiems tarnaujančio karaliaus įvaizdį, prie kurio formavimo daug prisidėjo karališkųjų rūmų propagandos mašina.

Tuo tarpu Bhumibolo įpėdinis populiarumu savo tėvui neprilygsta ir daug laiko praleidžia užsienyje.

Jo santykius su kariškiais ir kitomis įtakingomis jėgomis sunku analizuoti, nes karališki reikalai nėra vieši, be to galioja karaliaus įžeidinėjimą draudžiantis įstatymas.

Tačiau 65 metų Vajiralongkornas jau pirmaisiais savo valdymo metais ėmėsi veiksmų konsoliduoti rūmų biurokratijos kontrolę ir sumažinti vyriausybės priežiūrą.

Naujasis karalius turėtų būti karūnuotas netrukus po savo tėvo laidotuvių, tačiau karūnavimo data dar nepaskirta.

Naujasis karalius turėtų būti karūnuotas netrukus po savo tėvo laidotuvių, tačiau karūnavimo data dar nepaskirta.

Šią savaitę jis paskelbė laišką visuomenei, kuriame išreiškė padėką maždaug 12 milijonų Tailando gyventojų, atėjusių į sosto salę atsisveikinti su ten pašarvotu Bhumibolu.

Kremavimo ceremonijoje, kuri vyks prie Bankoko Didžiųjų rūmų pastatytame kremavimo komplekse, turėtų dalyvauti mažiausiai ketvirtis milijono Tailando gyventojų.

Šis šimtais mitinių dievybių atvaizdų papuoštas kompleksas simbolizuoja Meru kalną – alegorišką visatos centrą, į kurį, kaip tiki tailandiečiai, sugrįš Bhumibolo dvasia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius