Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tailande paskelbta nepaprastoji padėtis (nuotraukos, atnaujinta 12.52 val.)

Rytų Azijos lyderių susitikimas buvo atšauktas nepavykus užtikrinti pakankamo saugumo Tailande, kuriame kilo dideli protestai prieš šalies vyriausybę.
Protestuotojai
Protestuotojai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Tailandas

Protestuotojai įsiveržė į pastatą, kuriame turėjo vykti susitikimas, o šalies ministras pirmininkas paskelbė nepaprastąją padėtį, rašo BBC interneto svetainė. Taip pat pranešama, kad susitikimo dalyviai evakuojami sraigtasparniais.

Kiek anksčiau buvo skelbta, kad prieš vyriausybę protestuojantys „raudonmarškiniai“ užblokavo viešbutį, kuriame apsistojo kai kurie Azijos šalių lyderiai ir neleido jiems išvažiuoti. Jie taip pat susitelkė prie konferencijų centro, kuriame turėjo prasidėti viršūnių susitikimas, pasiryžę neleisti jam įvykti.

„Keliai į susitikimo vietą nėra visiškai uždaryti, tačiau... visiems lyderiams turi būti užtikrintas saugumas pagal tarptautinius standartus, – žurnalistams sakė vyriausybės atstovas Panitanas Wattanayagornas. – Taigi šiek tiek uždelsime“.

„Azijos lyderiai, kurie atvyko į susitikimą Tailando kurorte Patajoje, susitiks pietų, kuriuose nuspręs, kaip tęsti posėdžius“, – pridūrė jis.

Rytų Azijos viršūnių susitikime dalyvauja dešimt Pietryčių Azijos šalių asociacijos (ASEAN) šalių, taip pat Kinija, Japonija, Pietų Korėja, Indija, Australija ir Naujoji Zelandija. Šiame forume aptariami prekybos, ekonomikos ir regiono saugumo klausimai.

Šeštadienį ASEAN lyderiai planavo surengti keletą mažesnės apimties susitikimų su kolegomis iš Šiaurės Azijos šalių, tačiau dabar jie bus atidėti arba atšaukti. Trijų šiaurinių Azijos šalių lyderiai planuoja šeštadienį susitikti protestuotojų apsuptame viešbutyje.

ASEAN lyderiai ketino pasirašyti su Kinija susitarimą dėl investicijų, tačiau raudonus marškinėlius vilkintys nuverstojo Tailando premjero Thaksino Shinawatros šalininkai užblokavo viešbutį, kuriame apsistojusios Kinijos, Japonijos ir Pietų Korėjos delegacijos.

Dėl viešbučio blokados Japonijos, Kinijos ir Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrų pasitarimas buvo atšauktas. Šie lyderiai būtų turėję pirmąją galimybę aptarti praėjusį sekmadienį surengtą Šiaurės Korėjos raketos paleidimą, kurį daugelis laiko tolimojo nuotolio balistinės raketos bandymu.

Taip pat buvo atšauktas ASEAN lyderių ir Pietų Korėjos prezidento Lee Myung-bako susitikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius