Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 08 /16:56

Tailande – urve įstrigusių berniukų gelbėjimo operacija: pirmieji iš jų jau išlaisvinti

Šiaurės Tailande sekmadienį prasidėjo grupės vaikų ir jų futbolo trenerio, daugiau kaip dvi savaites įstrigusių viename potvynio užlietame urve, gelbėjimo operacija, pranešė šios misijos vadovas. Sekmadienio popietę pranešta apie pirmus iš urvo išlaisvintus berniukus.
Gelbėjimo operacija Tailande
Gelbėjimo operacija Tailande / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tailandas Urvas

Suprasti akimirksniu

  • Sekmadienį prasidėjo grupės vaikų ir jų futbolo trenerio, daugiau kaip dvi savaites įstrigusių viename potvynio užlietame urve, gelbėjimo operacija;
  • Gelbėjimo operacija gali trukti iki trijų dienų;
  • Berniukai su treneriu daugiau kaip dvi savaites įstrigę viename potvynio užlietame urve;
  • Nerimą kelia oro sąlygos;
  • Keturis berniukus pavyko išlaisvinti.

Pirmieji berniukai išvaduoti

BBC, remdamasi Tailando žiniasklaidos pranešimais, skelbia, kad du berniukai evakuoti iš urvo. Vis dėlto oficialių patvirtinimų kol kas nėra. Už tai, kad visi berniukai ir jų treneris laimingai pasiektų laisvę, meldžiasi daugybė tailandiečių. Tai daryti raginama ir per socialinius tinklus. Nerimą kelia oro sąlygos. Skelbiama, kad kiekvieną berniuką lydės po du gelbėtojus. Jiems reikės sekti gelbėtojų po vandeniu nutiestu lynu.

Netrukus informaciją, kad išlaisvinti du berniukai, patvirtino Tailando pareigūnai.

Chiang Rai provincijos Tailande sveikatos departamento vadovas, gelbėjimo komandos narys Tossathepas Boonthongas patvirtino, kad du vaikai jau laisvėje. „Jie šiuo metu yra prie urvo. Mes juos apžiūrime. Kol kas jie neišvežti į Chiang Rai ligoninę“, – kalbėjo jis.

Netrukus BBC korespondentė pranešė, kad teritoriją ką tik paliko greitosios pagalbos automobilis su sirenomis. CNN netrukus patikslino, kad iš urvo išlaisvinti jau trys berniukai. Skelbiama, kad netrukus iš urvo turėtų „išeiti keturi iš jų“.

„Keturi berniukai pasiekė trečiąją kamerą ir netrukus išeis iš urvo“, – naujienų agentūrai AFP sakė generolas leitenantas Kongcheepas Tantrawanitas, paminėdamas vietą, kur gelbėtojai įkūrė savo bazę.

CNN skelbia, kad vienas berniukas į ligoninę išgabentas sraigtasparniu.

Australų gydytojas, esantis urvo viduje, paaiškino, kad pirmiausia nuspręsta išvesti sveikiausius berniukus. Be to, jis teigė, kad gelbėjimo operacija truks trumpiau, nei iš pradžių manyta.

CNN patikslino, kad keturi berniukai evakuoti iš urvo. Visi 12 gelbėtojų sėkmingai grįžo iš gelbėjimo operacijos.

Skirtingi šaltiniai pranešė, kad iš viso šeši berniukai išlaisvinti iš urvo, skelbia AFP ir „Reuters“ naujienų agentūros. Kol kas žiniasklaida skirtingai pateikia skaičius, kiek iki šiol išlaisvintų berniukų.

Pirmieji du berniukai iš Tam Luango urvo išėjo pradėjus temti. Jie įveikė klastingą daugiau kaip keturių kilometrų kelią vingiuotais ir siaurais koridoriais.

Netrukus po jų iš urvo buvo išvesti dar keturi berniukai ir socialinė žiniasklaida Tailande bei visame pasaulyje pratrūko džiūgavimais.

Išgelbėti berniukai buvo skubiai nuvežti į ligoninę.

„Šeši iš jų išėjo (iš urvo)", – naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas, kuris prašė neminėti jo pavardės.

Vėliau spaudos konferencijos metu vis dėlto patvirtinta, kad keturi berniukai išgelbėti. Visų jų sveikatos būklė esą gera.

Pasirengti dar vienai operacijai prireiks bent dešimties valandų

Per po gelbėjimo operacijos surengtą spaudos konferenciją paaiškinta, kaip vyko gelbėjimo darbai. Berniukai esą dėvėjo visą veidą dengiančias deguonies kaukes. Tai buvo sudėtinga ir rizikinga gelbėjimo operacija. Urve liko dar šeši berniukai ir jų treneris. Pranešta, kad visi išlaisvinti berniukai nugabenti į ligoninę. Gelbėtojams pasirengti kitai operacijai reikės bent dešimties valandų.

Tailando ir pasaulio dėmesys sutelktas į jau dvi savaites dedamas pastangas išgelbėti 12 tailandiečių berniukų ir jų futbolo komandos „Šernai“ trenerį. Ši grupė birželio 23 dieną įstrigo vienoje ankštoje Tam Luango urvo kameroje, liūties sukeltam potvyniui užliejus išėjimą.

Gelbėtojai pripažino lenktyniaujantys su laiku, nes prognozuojamos naujos musoninės liūtys gali niekais paversti daug dienų dėtas pastangas išsiurbti vandenį iš užlieto urvo.

„Šiandien yra ta diena. Berniukai pasirengę susidurti su bet kokiais iššūkiais“, – žurnalistams sakė gelbėjimo operacijos vadovas Narongsakas Osottanakornas. Meteorologai perspėjo, kad vėliau sekmadienį gali imti lyti, todėl urve gali vėl pakilti vandens lygis.

Operacija truks dvi-tris dienas

Šiaurės Tailande prasidėjusi 12 vaikų ir jų futbolo trenerio, daugiau kaip dvi savaites įstrigusių viename potvynio užlietame urve, gelbėjimo operacija truks dvi arba tris dienas, sekmadienį pranešė vienas iš šios misijos lyderių.

„(Operacijos) trukmė bus apie dvi ar tris dienas; tai priklauso nuo kitų veiksnių, tokių kaip orai“, – žurnalistams sakė kariuomenės vadas generolas majoras Chalongchai Chaiyakornas.

Kaip skelbia BBC, gelbėtojų komanda į urvą nusileido 10 val. vietos laiku (5 val. ryto Lietuvos laiku). Skelbiama, kad visi darbuotojai, kurių vaidmuo operacijoje nėra esminis, buvo evakuoti iš įvykio vietos, liko tik narų, medikų ir saugumo pajėgos.

Anot BBC, pirmoji berniukų grupė iš urvo turėtų būti išgelbėta 21 val. vietos laiku (16 val. Lietuvos laiku). Iki galo neaišku, kaip atrodys jų kelionė iš urvo, tačiau panašu, jog jiems teks eiti užtvindytomis urvo vietomis, nerti po vandeniu. Apie gelbėjimo planą buvo informuoti tiek įstrigę berniukai, tiek jų artimieji. Teigiama, kad tiek berniukai, tiek jų treneris fiziškai ir psichologiškai stiprūs ir pasirengę įveikti kliūtis.

11-16 metų amžiaus berniukus ir jų 25 metų trenerį praėjus devynioms dienoms nuo jų dingimo rado britų narai.

Tačiau pradinė euforija, kad berniukai buvo rasti gyvi, netrukus virto didžiuliu nerimu, gelbėtojams mėginant rasti būdą juos išvaduoti; gelbėjimo operacijos vadovas netgi yra pavadinęs šias pastangas „neįmanoma misija“.

Pavojų pabrėžė buvusio Tailando laivyno specialiųjų pajėgų naro žūtis. Penktadienį jis pristigo deguonies grįždamas iš urvo ertmės, kur yra įstrigę vaikai.

Nėra jokios kitos dienos, kad būtume labiau pasirengę nei šiandien, – teigė jis.

Nardytojas Samanas Kunanas, mėginęs nutiesti žarną orui tiekti, po vandeniu prarado sąmonę ir mirė.

Sekmadienį Narongsakas Osottanakornas sakė, kad po trumpos liūties šeštadienio vakarą ir meteorologams nežadant nieko gera pareigūnai turėjo veikti nedelsdami.

„Nėra jokios kitos dienos, kad būtume labiau pasirengę nei šiandien, – teigė jis. – Kitaip prarasime galimybę.“

Tarp Tailando laivyno narų bazės urve ir kameros, kur įstrigę vaikai, yra daugybė vingiuotų ir vietomis itin siaurų purvinu vandeniu užlietų tunelių.

Narongsakas Osottanakornas nurodė, kad kiekvieną berniuką lydės po du narus.

Gelbėjimo operacija

Gelbėtojai urve nutiesė kilometrus žarnų, kad urve būtų papildytos deguonies atsargos. Kartu su įstrigusiais vaikais ir treneriu atkirstoje kameroje yra medikų ir patyrusių narų.

Kalno šlaite virš urvo buvo išgręžta daugiau kaip 100 žvalgomųjų kanalų. Kai kurie jų – negilūs, bet ilgiausias yra 400 metrų gylio. Tokiu būdu mėginama atverti kitą galimą evakuacijos kelią, kad berniukų netektų traukti itin pavojingu būdu, per užlietus tunelius.

Šeštadienį Tailando karinio laivyno specialiosios pajėgos paskelbė jaudinančius laiškus, parašytus urve įstrigusių jaunųjų futbolininkų savo artimiesiems, neramiai laukiantiems žinių apie vaikų būklę prie įėjimo į urvą.

Vaikai ragino šeimų narius „nesijaudinti“ ir reiškė viltį gauti savo mėgstamų valgių, kai bus saugiai evakuoti.

„Myliu jus, tėti, mama ir sesute. Nesijaudinkit dėl manęs. Myliu visus!“ – rašo Naktimi pravardžiuojamas Pheerapatas, kuriam urve sukako 16.

Tuo metu 25 metų treneris Ekkapolas Chantawongas, vienintelis suaugęs žmogus, lydėjęs urvą nusprendusius aplankyti berniukus, paskelbė atsiprašymą jų tėvams.

„Visiems tėvams – visi vaikai kol kas yra gyvi ir sveiki. Pažadu kuo geriausiai jais rūpintis, – treneris laiške, penktadienį perduotame narams. – Ačiū jums visiems už moralinį palaikymą – ir atsiprašau tėvų.“

Ekkapolo Chantawongo laiškas buvo pirmoji jo paskelbta žinia nuo grupės dingimo. Svarstymai, kad treneriui galbūt tenka dalis kaltės už šią pavojingą padėtį, suskaldė Tailando visuomenę.

Daugelis jį gyrė po pranešimų, kad treneris atidavė vaikams savo turėtą maistą ir padėjo jiems išgyventi devynias dienas aklinoje tamsoje, kol grupė buvo surasta.

Kiti kritikavo vyrą, kad jis sutiko nusivesti berniukus į urvą per musonų sezoną.

Vandeniui apsėmus urvo išėjimą grupė nebegalėjo ištrūkti, o potvyniui kylant jiems teko pasitraukti toli į urvo gilumą.

VIDEO: Tailande – dramatiška gelbėjimo operacija: užtvindytame urve įstrigo 12 vaikų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius