Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailande prieš naują demokratijos šalininkų protestą auga įtampa

Tailando sostinėje sekmadienį vyksta protestas prieš vyriausybę, šalyje augant įtampai po trijų judėjimui už demokratiją vadovaujančių aktyvistų arešto.
Protestas Tailande
Protestas Tailande / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tailandas Protestas

Pastarąjį mėnesį Tailande kone kasdien vyksta studentų vadovaujamų grupių, smerkiančių premjerą Prayuthą Chan-ochą ir jo administraciją, demonstracijos.

Sekmadienio popietę protestuotojai, reikalaujantys didelių demokratinių reformų, užplūdo judrią sankryžą aplink Bankoko Demokratijos paminklą, kuris buvo pastatytas siekiant pažymėti 1932 metų revoliuciją, užbaigusią absoliutizmą.

„Šalin diktatūrą“, – skandavo jie. Daugelis laikė ženklus, kritikuojančius Prayutho Chan-ochos kariuomenei artimą vyriausybę. Kiti laikė balandžių formos figūras, simbolizuojančias taiką.

Penktadienį vakare areštuotas ir kitą dieną už užstatą paleistas garsus studentų lyderis Paritas Chiwarakas prisijungė prie sekmadienio mitingo.

„Mes jūsų nenuvilsime“, – paleistas sakė jis šalininkų miniai prie policijos nuovados.

Organizatoriai anksčiau sakė besitikintys, kad mitinge dalyvaus tūkstančiai žmonių. Numatomoje protesto vietoje prieš jo pradžią matėsi šimtai policininkų.

Protestuotojai, kuriuos iš dalies įkvepia Honkongo judėjimas už demokratiją, sako neturintys lyderių ir paramos visoje šalyje siekia daugiausia kampanijomis socialinėje žiniasklaidoje.

Anksti sekmadienį tviteryje Tailande ėmė plisti grotažymės „Nustatyk terminą diktatūrai“ ir „Tegul tai baigiasi ties mūsų karta“.

Protestuotojai reikalauja pertvarkyti vyriausybę ir perrašyti 2017-aisiais kariškių parengtą konstituciją, kuri, demonstrantų nuomone, su kariškiais susijusios Prayuto Chan-ochos partijos naudai pakreipė pernai įvykusius rinkimus.

Per vieną praėjusios savaitės mitingą, kuriame dalyvavo maždaug 4 tūkst. žmonių, taip pat buvo raginama atsisakyti Tailando neginčijamą monarchiją ginančio drakoniško įstatymo, numatančio įkalinimo iki 15 metų bausmes, ir surengti atvirą diskusiją apie karaliaus institucijos vaidmenį Tailande.

Nepaprastai turtingas karalius Maha Vajiralongkornas yra Tailando valdžios viršūnėje; jį supa kariškiai ir šalies verslo elitą sudarantys milijardieriai.

Sekmadienio demonstracijos metu, kuri sutraukė įvairaus amžiaus gyventojų minią, daugelis teigė sutinkantys su studentų reikalavimais.

„Negalime leisti studentams eiti šiuo sunkiu keliu vieniems“, – naujienų agentūrai AFP sakė viena 68 metų moteris, atsisakiusi prisistatyti.

Augantis nepasitenkinimas

Auganti judėjimo už demokratiją drąsa piktina monarchijos šalininkų stovyklą.

Sekmadienį maždaug 50 rojalistų su karaliaus portretais protestavo prie Demokratijos paminklo. Kiek vėliau ten pat prasidėjo antivyriausybinis mitingas.

„Tegyvuoja karalius“, – šaukė rojalistai, kurie vilkėjo geltonus – karaliaus spalvos – marškinius.

Dieną prieš studentų lyderio Parito Chiwarako areštą Prayutas Chan-ocha, buvęs kariuomenės vadas, vadovavęs 2014 metų perversmui, sakė, kad protestuotojų reikalavimai yra nepriimtini šalies daugumai. Judėjimą už demokratiją premjeras apibūdino kaip rizikingą.

Vėliau tą pačią dieną kalbėdamas per televiziją jis laikėsi taikingesnės pozicijos, ragino laikytis vienybės ir sakė, kad „ateitis priklauso jaunimui“.

Tailandas yra išgyvenęs ilgą smurtinių protestų ir perversmų virtinę. Nuo 1932 metų, kai šalis atsisakė absoliutizmo, monarchiją tvirtai remianti kariuomenė surengė daugiau kaip tuziną pučų.

Nepasitenkinimas auga karalystei šiuo metu dėl koronaviruso pandemijos išgyvenant vieną sunkiausių savo ekonominių periodų nuo 1997 metų.

Milijonai žmonių neteko darbo, be to, krizė atskleidė nelygybę Tailando ekonomikoje, kuri, kaip įsivaizduojama, yra naudinga kariuomenę remiančiam elitui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius