-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailande protestuotojai surengė demonstraciją, reikalaudami atnaujinti opozicijos televizijos transliacijas (nuotraukos)

Tūkstančiai tailandiečių protestuotojų penktadienį triukšmingai važiavo automobilių kolona į demonstraciją prieš vyriausybę viename šiauriniame Bankoko priemiestyje, tikėdamiesi atnaujinti valdžios uždarytos opozicijos televizijos transliacijas.
Protestuoja tūkstančiai tailandiečių
Protestuoja tūkstančiai tailandiečių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Televizijos „Liaudies kanalas“ (P–TV) būstinė yra saugoma karių, kurie pirmąsyk per jau mėnesį trunkančius protestus pagrasino, kad gali būti priversti panaudoti gumines kulkas, ašarines dujas ir vandens patrankas.

Tailando baudžiamasis teismas paskelbė leidęs suimti tris pagrindinius protestuotojų lyderius. Pasiduoti neketinantys „raudonmarškinių“ judėjimo lyderiai anksčiau sakė, kad surengs maršą į neįvardytą vietą Bankoke. Jie žadėjo, jog tai bus iki šiol didžiausia demonstracija per protestų bangą, kurios aktyvistai reikalauja premjero Abhisito Vejjajivos atsistatydinimo ir pirmalaikių rinkimų.

Penktadienio rytą jie pakeitė planus, o protestuotojų lyderis Nattawutas Saikua sakė savo šalininkams: „Mes visi judame viena kryptimi. Ketiname susigrąžinti „Liaudies kanalą“.


Vyriausybės saugos agentūra nurodė, kad motorizuotoje kolonoje važiavo 15 tūkst. žmonių, tačiau armijos atstovas spaudai pulkininkas Sansernas Kaewkamnerdas sakė, kad protestuotojų buvo tik apie 3 000.

Protestuotojai važiavo motociklais ir sunkvežimiais, garsiai signalizuodami ir mojuodami raudonomis vėliavomis. Jie išvažiavo iš savo dviejų pagrindinių stovyklų Bankoko svarbiausiame komerciniame rajone ir istoriniame sostinės senamiestyje.

Jie pajudėjo į šiaurinį Patum Tanio priemiestį, esantį už maždaug 45 kilometrų nuo Bankoko centro, kur yra įsikūrusi viešoji įmonė „Thaicom“, transliuojanti „Liaudies kanalo“ laidas.

Sansernas Kaewkamnerdas sakė, kad policija ir kariai gali imtis griežtesnių veiksmų prieš protestuotojus – panaudoti ašarines dujas ir kitas nemirtinas priemones.

Penktadienį Baudžiamasis teismas išdavė arešto orderius trims protestuotojų lyderiams, kaltinamiems užgrobus Bankoko komercinį rajoną, pranešė valstybinė Tailando naujienų agentūra. Iki šiol išduoti 27 arešto orderiai, tačiau kol kas nei vienas lyderis nebuvo sulaikytas.

Tailando vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį, tačiau kol kas nenaudojo jėgos prieš stiprėjančias demonstracijas, tik stengėsi sutrikdyti protestuotojų ryšius. Ketvirtadienį buvo išjungtas „Liaudies kanalas“ ir užblokuoti dešimtys tinklalapių, transliavusių protestuotojų mitingus ir raginimus telkti pagalbą visoje šalyje.

Dauguma šioje ilgoje kovoje dalyvaujančių protestuotojų yra neturtingi žmonės ir kaimų gyventojai, palaikantys ankstesnį premjerą Thaksiną Shinawatrą. Pasak jų, valdantysis elitas 2006 metais organizavo perversmą, per kurį buvo nuverstas vyriausybės vadovas. Oksforde išsilavinimą įgijusį Abhisitą Vejjajivą jie sieja su šalies politiniu elitu ir mano, kad jis neteisėtai atėjo į valdžią, surengus balsavimą parlamente, o ne tiesioginius rinkimus.

Abhisitas Vejjajiva trečiadienį sostinėje paskelbė nepaprastąją padėtį ir atšaukė vienos dienos vizitą Hanojuje, kur vyks Pietryčių Azijos lyderių susitikimas. Premjeras sako sieksiantis išspręsti šią krizę nenaudojant jėgos.

Ketvirtadienio vakarą Abhisitas Vejjajiva per televiziją paaiškino, kodėl buvo imtasi žiniasklaidos cenzūros, taip pat paskelbė, kad buvo išduoti arešto orderiai protestuotojų lyderiams, kurie kaltinami trečiadienį organizavę įsiveržimą į parlamento rūmų teritoriją.

„Vyriausybė trokšta taikos ir laimės“, – sakė premjeras.

Nepaprastoji padėtis kariškiams suteikia daugiau galių, siekiant atstatyti tvarką, tačiau Abhisitas Vejjajiva ir armija suvokia, kad sugriežtinus veiksmus nebūtų išvengta kraujo praliejimo, kuris politiškai būtų labai neparankus.

„Būtent manipuliavimas informacija kuria neapykantą“, – pridūrė jis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius