Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailando aktyvistams pareikšti kaltinimai dėl smurto prieš karalienę

Tailande trečiadienį penkiems demokratijos šalininkams buvo pareikšti baudžiamieji kaltinimai dėl bandymo pakenkti karalienei po jų susidūrimo su karališkuoju kortežu per protestą praėjusiais metais.
Karalienė Suthida
Karalienė Suthida / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Tailandas Protestas

Jeigu kaltinamieji bus pripažinti kaltais, jiems gali būti skirta mažiausiai 16 metų laisvės atėmimo bausmė pagal retai taikomą įstatymą, baudžiantį už bet kokius „smurto veiksmus prieš karalienę arba jos laisvės suvaržymus“.

Jeigu teismas pripažins, kad protestuotojai sukėlė pavojų karalienės gyvybei, jiems gali būti skirta mirties bausmė.

VIDEO: Pripučiami ančiukai Tailando protestuotojams atstojo skydus – simboliškai gynėsi nuo vandens patrankų

Protestuotojams pareikšti kaltinimai dėl vieno incidento praėjusių metų spalį, kai tūkstančiai žmonių žygiavo nuo Paminklo demokratijai iki Vyriausybės rūmų Bankoke.

Karalienės Suthidos ir princo Dipangkorno Rasmijoti kortežui važiuojant pro protestuotojus, demonstrantai apsupo karališkąjį kortežą rodydami tris į viršų iškeltus pirštus – demokratijos simboliu tapusį ženklą iš kino trilogijos „Bado žaidynės“ („Hunger Games“).

Toks atvirai mestas iššūkis monarchijai neturi precedento Tailande dėl griežtų šalyje galiojančių karališkąją šeimą nuo kritikos saugančių įstatymų.

Oficialius kaltinimus penkiems protestuotojams pateikęs teismas trečiadienį leido juos paleisti už užstatą, pranešė organizacija „Tailando teisininkai už žmogaus teises“ (Thai Lawyers for Human Rights) naujienų agentūrai AFP.

Užstato suma siekė nuo 200 tūkst. iki 300 tūkst. batų (5 456–8 184 eurus).

Vienas iš kaltinamųjų 21 metų Bunkueanunas Paothongas, dar vadinamas Fransiu, sakė neturėjęs ketinimų pakenkti karalienei.

Žurnalistams jis sakė, kad patyręs „varginamus ir kankinamus penkis mėnesius“ teisinės nežinios.

Demokratijos šalininkų protestai Bankoke prasidėjo prajusią liepą. Protestuotojai reikalauja premjero Prayutho Chan-o-chos ir jo ministrų kabineto atsistatydinimo ir naujos konstitucijos.

Tačiau patys prieštaringiausi raginimai yra reformuoti itin įtakingą monarchiją ir panaikinti karališkosios šeimos narių orumą ginančius įstatymus.

Šiuo metu Tailande teismo kalėjimuose laukia beveik 20 protestuotojų ir studentų lyderių. Jiems pareikšti kaltinimai dėl karališkosios šeimos įžeidimo, raginimo maištauti ir kitų baudžiamųjų nusižengimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius