Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailando opozicija užsitikrino tvirtą daugumą parlamente

Į užsienį pasitraukusio buvusio Tailando premjero Thaksino Shinawatros politiniai sąjungininkai iš opozicijos užsitikrino 265 vietų daugumą rinkimuose į 500 vietų žemuosius parlamento rūmus, – pirmadienį pranešė rinkimų komisija, remdamasi duomenimis, gautais suskaičiavus visus balsus.
Yingluck Shinawatra gali tapti pirmąja moterimi, vadovausiančia Tailando vyriausybei.
Yingluck Shinawatra tapo pirmąja moterimi, vadovausiančia Tailando vyriausybei. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Opozicija Tailandas

Pasitraukiančio vyriausybės vadovo Abhisiti Vejjajivos Demokratų partija, kuri jau pripažino pralaimėjusi rinkimus, iškovojo 159 mandatus, nurodė komisija.

Rinkėjų aktyvumas siekė beveik 75 proc. Panašus skaičius rinkėjų balsavo ir 2007 metais vykusiuose parlamento rinkimuose.

Rinkimų komisija šiuo metu nagrinėja gautus skundus dėl galimų pažeidimų. Jei informacija apie pažeidimus pasitvirtins, kai kuriems kandidatams bus skirtos „raudonosios kortelės“ ir jie neteks mandatų, todėl partijos „Puea Thai“ persvara parlamente dar gali sumažėti.

Šie rinkimai žymi stulbinamą buvusio premjero Th.Shinawatros, kurio nušalinimas per karinį perversmą išprovokavo ne vienus metus trukusius neramumus, šalininkų sugrįžimą į politinę sceną.

Šie rinkimai žymi stulbinamą buvusio premjero Th. Shinawatros, kurio nušalinimas per karinį perversmą išprovokavo ne vienus metus trukusius neramumus, šalininkų sugrįžimą į politinę sceną.

Th. Shinawatros sesuo Yingluck Shinawatra po šių rinkimų turėtų tapti pirmąja Tailando vyriausybės vadove moterimi.

Tailando kariškiai pripažįsta opozicijos pergalę rinkimuose

Tailando kariškiai pripažino triuškinamą buvusio premjero Th. Shinawatros politinių sąjungininkų pergalę rinkimuose, pirmadienį pareiškė pasitraukiantis gynybos ministras.

Th.Shinawatra buvo nušalintas per kariškių perversmą 2006-aisiais. Jo nuvertimas šalyje išprovokavo ne vienus metus trukusius politinius neramumus.

Sekmadienio rinkimai žymi stulbinamą Th. Shinawatros partijos sugrįžimą į politinę sceną. Kadenciją baigiantis vyriausybės vadovas A. Vejjajiva jau pripažino savo partijos pralaimėjimą.

„Kalbėjausi su kariniais lyderiais. Leisime politikams viską išspręsti. Kariuomenė nesikiš“, – naujienų agentūrai AFP sakė generolas P.Wongsuwonas.

„Žmonės aiškiai pareiškė savo valią, todėl kariuomenė negali imtis jokių veiksmų. Mes sutinkame (su opozicijos pergale)“, – pridūrė jis.

Po pralaimėjimo rinkimuose Tailando premjeras traukiasi iš partijos lyderio posto

Kadenciją baigiantis Tailando premjeras Abhisitas Vejjajiva pirmadienį atsistatydino iš partijos lyderio posto po triuškinamo pralaimėjimo rinkimuose opozicijai, kuri yra į užsienį pasitraukusio buvusio vyriausybės vadovo Thaksino Shinawatros politiniai sąjungininkai.

„Mano vadovaujama Demokratų partija šiuose rinkimuose laimėjo mažiau vietų nei ankstesniuose, todėl, manau, kad, kaip geras lyderis, aš turiu prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti“, – sakė Abhisitas Vejjajiva per spaudos konferenciją Bankoke.

„Demokratų partija per 90 dienų laikotarpį surengs visuotinį susirinkimą, kuriame bus išrinktas naujasis lyderis“, – pridūrė premjeras.

Pirmadienį paskelbti balsavimo duomenys rodo, kad demokratai rinkimuose į 500 vietų parlamentą iškovojo tik 159 vietas. Tuo tarpu opozicinė partija „Puea Thai“ laimėjo 265 vietas.

Po šių rinkimų pirmą kartą Tailando vyriausybės vadovo postą turėtų užimti moteris – Thaksino Shinawatros sesuo Yingluck Shinawatra.

Po šių rinkimų pirmą kartą Tailando vyriausybės vadovo postą turėtų užimti moteris – Thaksino Shinawatros sesuo Yingluck Shinawatra.

Abhisitas Vejjajiva, kuris premjeru buvo paskirtas per parlamento balsavimą 2008-aisiais, kai teismas nušalino ankstesnę administraciją, sekmadienį vėlai vakare pripažino nesėkmę rinkimuose, pareiškęs: „Baigtis aiški – „Puea Thai“ laimėjo rinkimus, o demokratai buvo sutriuškinti“.

Abhisito Vejjajivos partija, kuri tradiciškai palaikoma Bankoke ir šalies pietuose, beveik du dešimtmečius nėra laimėjusi visuotinių rinkimų.

Buvęs Tailando premjeras neketina grįžti į gimtinę po sesers pergalės rinkimuose

Buvęs Tailando premjeras Th. Shinawatra pirmadienį pareiškė, jog kol kas neplanuoja sugrįžti į gimtinę po jo sesers triuškinamos pergalės visuotiniuose rinkimuose.

„Grįžimas namo nėra pagrindinis rūpestis. Tai ne prioritetas, – Th.Shinawatra sakė žurnalistams Dubajuje, kur apsistojo pabėgęs iš Tailando. – Svarbiausias prioritetas yra susitaikymas.“

Buvęs vyriausybės vadovas padėkojo Tailando gyventojams už tai, kad rinkimuose parėmė jo seserį.

„Esu labai dėkingas Tailando žmonėms, kad jie atėjo pareikšti savo nerimo dėl savo šalies. Visiškai aišku, kad jie šalyje nori susitaikymo, nori, kad baigtųsi konfliktas ir valstybė judėtų į priekį“, – sakė Thaksinas Shinawatra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius