Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taivanas apkaltino Kinijos kariuomenės lėktuvus pažeidus salos oro erdvę

Taivanas pranešė pirmadienį pakėlęs į orą naikintuvus, Kinijos kariuomenės lėktuvams trumpam įskridus į salos oro erdvę.
Kinijos bombonešis H-6 ir Taivano naikintuvas F-16
Kinijos bombonešis H-6 ir Taivano naikintuvas F-16 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Taivanas

Šis incidentas buvo pirmasis didelis kinų aviacijos įsibrovimas nuo sausio, kai Taivane buvo perrinkta prieš Pekino politiką nusistačiusi prezidentė.

Taivano gynybos ministerija informavo, kad Kinijos bombonešis H-6 ir jį lydintys lėktuvai trumpam kirto „vidurio liniją“ Taivano sąsiauryje.

Abi pusės yra linkusios laikytis šios skiriamosios ribos. Pirmadienio incidentas buvo antrasis atvejis nuo praeitų metų kovo, kai Kinijos orlaiviai kirto sąsiaurio vidurio liniją.

Lėktuvai sugrįžo į Kinijos oro erdvę, kai „mūsų naikintuvai ėmėsi atitinkamų atsakomųjų ir perimamųjų veiksmų bei per radiją pasiuntė perspėjimus pasišalinti“, sakoma ministerijos pranešime.

Ministerija nenurodė, kiek iš viso Kinijos lėktuvų dalyvavo šiame incidente ir kokio jie buvo tipo.

Pernai kovą du kinų naikintuvai J-11 kirto vidurio liniją pirmąkart per kelerius metus. Tąsyk Taibėjus apkaltino Pekiną pažeidus ilgai gyvavusį nebylų susitarimą ir įvykdžius „beatodairišką ir provokuojamą“ įsibrovimą.

Nuo 2016 metų, kai Taivane prezidente pirmąkart buvo išrinkta Pekino politiką skeptiškai vertinanti Tsai Ing-wen, Kinija suintensyvino savo karinių lėktuvų ir laivų patruliavimą prie Taivano krantų ir salą nuo žemyno skiriančiame sąsiauryje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tsai Ing-wen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tsai Ing-wen

Tsai Ing-wen vyriausybė atsisako pripažinti, kad Taivanas yra „vienos Kinijos“ dalis.

Gruodį, likus nedaug laiko iki rinkimų Taivane, neseniai kovinį budėjimą pradėjęs naujasis Kinijos lėktuvnešis antrąkart perplaukė Taivano sąsiauriu.

Pirmasis Kinijos savarankiškai pasistatytas lėktuvnešis „Shandong“ taip pat praplaukė šiuo sąsiauriu lapkritį. Dėl to JAV faktinė ambasada Taivane išreiškė susirūpinimą.

Tsai Ing-wen sausį triuškinama balsų persvara užsitikrino antrąją kadenciją. Ši rinkimų baigtis laikoma griežtu atsaku Pekino tęsiamoms pastangoms izoliuoti salą.

Demokratiškai valdomą Taivaną Pekinas tebelaiko Kinijos teritorija ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius