Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 16

Kinijos ekspertas nurodė priežastis, kodėl Jungtinės Valstijos taip užtikrintai remia Taivaną

Taivano rinkėjai šeštadienį atidavė balsus už naująjį salos prezidentą, kuriuo tapo dabartinis viceprezidentas, Demokratinės pažangos partijos atstovas Lai Ching-te. Savaitgalį pažvanginusi grandinėmis, Kinija kuriam laikui atsitraukė, tačiau, pasak regiono eksperto Konstantino Andrijausko, nesvarbu, kokia vadovybė būtų saloje, Taivanui vis tiek reikėtų laviruoti tarp Vašingtono ir Pekino.
Kinija, Jungtinės Valstijos, Taivanas
Kinija, Jungtinės Valstijos, Taivanas / „Zuma press“/„Scanpix“

Taivano rinkėjai šeštadienį atidavė balsus už naują prezidentą. Juo išrinktas Demokratinės pažangos partijos (DPP) atstovas, viceprezidentas Lai Ching-te. Jo pergalė ne tik žymi jau aštuonerius metus trunkančio šios partijos valdymo tąsą, bet ir atspindi Taivano gyventojų susirūpinimą dėl augančio Kinijos spaudimo.

Anot naujienų agentūros „Bloomberg“ apklausų, Lai Ching-te laimėjo rinkimus surinkęs daugiau nei 5,5 mln. balsų (40,1 proc.), t.y. beveik milijonu balsų aplenkė kitos pagrindinės politinės partijos, Gomindano, kandidatą Hou You-ih, kuris sulaukė 4,6 mln. balsų (apie 33,5 proc.). Trečiasis kandidatas, iškeltas Taivano liaudies partijos, Ko Wen-je gavo daugiau kaip 3,6 mln. balsų, t.y. apie 26,5 proc.

Balsavimas saloje jau suerzino Pekiną. Savaitgalį jis pareiškė, kad balsavimo rezultatai „nesutrukdys neišvengiamai Kinijos susivienijimo tendencijai“ ir pasmerkė Jungtinių Valstijų ir Taivano kontaktus.

Lai Ching-te neišvengs svarstymų dėl to, kokius ėjimus toliau daryti Taivano santykių su Kinija tiesiojoje. Neaišku ir tai, ką darys Vašingtonas, pagrindinis Taivano partneris, kad tvyranti įtampa dar labiau neišaugtų. Jam prireiks subalansuoti savo santykius su Pekinu ir Taibėjumi.

„Reuters“/„Scanpix“/Taivano viceprezidentas Lai Ching-te
„Reuters“/„Scanpix“/Taivano viceprezidentas Lai Ching-te

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius