-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Taivane 11 žmonių gyvybių nusinešęs taifūnas Megi slenka į Kiniją, o Mianmare siautėja ciklonas Giri

Taivane šimtai karių šeštadienį buvo pasiųsti ieškoti kalnuose dingusio autobuso, kuriuo važiavo 19 turistų iš Kinijos ir kurį tikriausiai nunešė didelės purvo nuošliaužos, sukeltos taifūno Megi, slenkančio pietinės Kinijos link.
Gelbėtojai dirba prie nuošliaužų suniokoto autobuso.
Gelbėtojai dirba prie nuošliaužų suniokoto autobuso. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Taifūno sukeltos žemės nuošliaužos nusinešė devynių žmonių gyvybes ir užvertė vieną budistų šventyklą smarkiausiai nuniokotoje Ilano apygardoje Taivano šiaurės rytuose, kur per pastarąsias dvi paras prilijo rekordinį kiekį – 114 centimetrų.

Dar du žmonės nuskendo, kai jų namus Ilane užliejo potvyniai, pranešė Gelbėjimo operacijų centras. Iš viso pasigesta 23 žmonių.

Anksčiau Megi praslinko pro Filipinus, kur žuvo 26 žmonės ir buvo apgadinta daug namų bei sunaikinti pasėliai.

Šeštadienį apie vidurdienį audra turėtų pasiekti sausumą Kinijos provincijoje Fudziane. Pareigūnai iš kaimų jau evakavo 272 300 žmonių, pranešė provincijos Vandens išteklių departamentas.

Ant autobuso užkrito didžiulis akmuo, o juo važiavę turistai iš Kinijos, kurių skaičius nebuvo nurodytas, liko gyvi tik per laimingą atsitiktinumą.Taivano susisiekimo ministras Mao Chih-kuo sakė, kad gelbėtojai rado autobuso, kuriuo tikriausiai važiavo dingę turistai iš Kinijos, sulamdytas nuolaužas viename giliame slėnyje netoli pajūrio kelio, kuris eina vingiuoja per miškingus kalnus Ilane.

„Autobusas visas užverstas tirštu purvu“, – nurodė ministras.

Netoli šio autobuso rastas kitas, ant kurio užkrito didžiulis akmuo, o juo važiavę turistai iš Kinijos, kurių skaičius nebuvo nurodytas, liko gyvi tik per laimingą atsitiktinumą, pridūrė Mao Chih-kuo.

Keli kinų turistus vežantys autobusai važiavo 10 kilometrų ruože Ilano pajūrio plentu, per kurį ketvirtadienio vakarą nusirito mažiausiai septyni purvo srautai. 500 metrų ilgio kelio ruožas buvo visiškai sunaikintas.

Kitu autobusu važiavę 19 Kinijos piliečių buvo išgelbėti, tačiau dar nerastas taivanietis vairuotojas ir turistų gidas iš Kinijos, nurodė pareigūnai. Išgelbėti keleiviai pasakojo, kad vairuotojas ir gidas padėjo jiems išeiti į saugią vietą, tačiau tuojau po to nuo kalno nusiritęs akmuo sudaužė ir nubloškė į slėnį autobusą su jame buvusiais žmonėmis.

Dėl akmenų griūčių kelyje įstrigo 30 autobusų, lengvųjų automobilių ir mikroautobusų, kuriuose iš viso buvo apie 400 žmonių. Visi kiti įstrigę keliautojai buvo išgelbėti iki šeštadienio ryto, sakė Taivano vidaus reikalų ministras Chiang Yi-hua.

Anksčiau šią savaitę Megi Filipinų šiaurėje nusinešė daugiau nei 20 žmonių gyvybių ir apgadino tūkstančius namų. Dėl šios audros 55 tūkst. filipiniečių buvo priversti palikti savo namus, o infrastruktūrai ir pasėliams padaryta žala vertinama apie 175 mln. JAV dolerių, pranešė pareigūnai.

Vietname keturiose centrinėse provincijose kilus dideliems potvyniams žuvo 75 žmonės, iš jų 14 – autobuse, kurį nusinešė galingas vandens srautas, o šeši jo keleiviai dar nerasti, penktadienį sakė stichinių nelaimių valdymo pareigūnai.

Taip pat laukta, kad virš Bengalijos įlankos slenkantis ciklonas Giri pasieks sausumą šeštadienį Mianmaro vakaruose.

Šeštadieni rytą Mianmaro valstybinė televizija jau pranešė, kad ciklonas Giri 160 km per val. vėjais penktadienį vėlai vakare pasiekė krantą Kjaukphju miesto rajone. Bengalijos įlankos pakrantės miestuose laukiama iki beveik 4 metrų aukščio patvankos.

Telefono ryšys regione nutrūko, bet vienam Kjaukphju gyventojui pavyko prisiskambinti šeštadienio rytą ir pranešti apie stichijos siautėjimą.

„Viskas nuniokota. Visi medžiai, apšvietimo stulpai išversti. Apgadinta daugybė pastatų. Daug žmonių neteko pastogės“, – sakė agentūrai „Reuters“ Ko Ba Phyu, kuris dar pridūrė, girdėjęs, apie didelę potvynio patvanką kai kuriose pakrantės vietose.

2008 metais praslinkęs ciklonas Nargis Mianmare nusinešė 130 tūkst. žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius