Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taivane griaunami per drebėjimą apgadinti pastatai, spartinami gelbėjimo darbai

Taivane penktadienį pradėti griauti trys per žemės drebėjimą apgadinti ir pavojų keliantys pastatai, o gelbėtojai, tikrinantys vieną sutraiškytą viešbutį, rado dviejų kinų kilmės kanadiečių lavonus ir tebeieško penkių dingusių žmonių.
Taivane griaunamas per žemės drebėjimą apgadintas pastatas
Taivane griaunamas per žemės drebėjimą apgadintas pastatas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per 6,4 balo žemės drebėjimą, kuris antradienį supurtė salos rytuose esantį turistų pamėgtą Hualiano miestą, žuvo mažiausiai 10 žmonių. Penkių kinų iš žemyninės Kinijos šeima tebėra dingę.

Manoma, kad visi šie žmonės įstrigo pastato „Yun Tsui“ antrajame aukšte, penktadienį vietos televizijai sakė Hualiano meras Fu Kun-chi, kuris perspėjo, kad šansai rasti gyvų žmonių dabar yra nedideli.

„Gelbėtojai pasinaudos „72 auksinėmis gelbėjimo laiko valandomis“, – pridūrė jis.

Per galingą žemės drebėjimą buvo smarkiai apgadinti keli pastatai, kai kurie jų smarkiai pasviro. Taip pat buvo apgadinti keliai.

Trijuose iš dalies sugriuvusiuose pastatuose žmonių nebėra ir dabar šie namai griaunami „siekiant užtikrinti visuomenės saugumą“, sakė meras ir pridūrė, kad pareigūnai tiria galimus statybų taisyklių pažeidimus.

Daug dėmesio gelbėtojai skiria kitam apgriautam 12 aukštų pastatui, daugiabučiui „Yun Tsui“, kurio apatiniuose aukštuose veikė viešbutis „Beauty Stay Hotel“. Tame pastate žuvo devyni žmonės, o visi dingusieji buvo „Beauty Stay Hotel“ svečiai.

Apatiniai pastato aukštai buvo sutriuškinti, pastatas pasviręs 50 laipsnių kampu ir baiminamasi, kad jis gali greit sugriūti.

„Gelbėjimo misija buvo sunki, nes maža erdvės, bet gelbėtojai toliau uoliai dirbo ir galiausiai rado (dingusią) kanadiečių porą, – sakoma vyriausybės pranešime. – Gydytojas nustatė, kad gyvybės ženklų nėra, tad jų kūnai buvo išsiųsti į laidojimo namus.“

Iš Honkongo kilusi Kanadoje gyvenusi pora buvo įvardyta kaip Freda ir Peteris So.

Ši informacija rodo, kad devyni iš 12 per žemės drebėjimą Taivano rytiniame Hualiano mieste žuvusių žmonių gyvybių neteko „Yun Tsui“ pastate.

Tebeiešoma penkių vienos kinų šeimos narių. Jie irgi buvo apsistoję šiame viešbutyje, antrajame pastato aukšte, sakė pareigūnai.

Nacionalinės ugniagesių agentūros paieškos ir gelbėjimo komandos vadovas Liang Kuo-wei naujienų agentūrai AFP sakė, kad prireikė 12 valandų, kol gelbėtojai pateko į viešbučio kambarį antrajame aukšte, kur gyveno minėta kanadiečių pora.

Gelbėtojai rado sutuoktinių lagaminą, „bėgimo batelius, akinius nuo saulės, termosą“. Anksčiau buvo pastebėta „gyvybės ženklų“, bet gelbėtojai kanadiečių nerado, o dabar jaučiamas puvimo kvapas.

Žuvusio viešbučio darbuotojo Chiang Chen-chango dukra sakė, kad per savo pamainą nepaprastųjų situacijų operacijų centre pamatė tėvo pavardę dingusių asmenų sąraše.

Hsu Pao-yu: „Turėjau susitvardyti, kad galėčiau dirbti savo darbą. Tik kai pasilikau viena prasiveržė emocijos.“

„Turėjau susitvardyti, kad galėčiau dirbti savo darbą. Tik kai pasilikau viena prasiveržė emocijos“, – tramdydama ašaras sakė Hsu Pao-yu.

Hualianas yra tarp populiariausių turistinių Taivano vietų. Miestas įsikūręs vaizdingoje rytų pakrantėje netoli populiaraus Tailugės tarpeklio.

Pastaruoju metu regione buvo užfiksuota ištisa virtinė seisminių smūgių. Naujausias žemės drebėjimas įvyko antradienį 23 val. 50 min. vietos (17 val. 50 min. Lietuvos) laiku. Jo epicentras buvo maždaug už 21 km į šiaurės rytus nuo rytinio Hualiano uostamiesčio, o židinys – apie 10,6 km gylyje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

2016-ųjų vasario 6-ąją per 6,4 balo žemės drebėjimą pietiniame Tainano mieste sugriuvus daugiabučiui žuvo 115 žmonių. Po šios nelaimės dėl aplaidumo už grotų atsidūrė penki asmenys, atsakingi už to pastato statybas.

Pastaraisiais dešimtmečiais smarkiausias drebėjimas įvyko 1999 metų rugsėjį – tąsyk 7,6 balo smūgiai pareikalavo apie 2,4 tūkst. žmonių gyvybių.

Po šio drebėjimo buvo sugriežtintos statybų taisyklės, bet daugeliui senesnių Taivano pastatų pavojų kelia net vidutinio stiprumo žemės drebėjimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius