Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Taivane tūkstančiai žmonių protestavo prieš valdžios raginimus uždrausti deginti smilkalus

Taipėjaus centrą sekmadienį užplūdo tūkstančiai grojančių cimbolais bei ragais spalvingai apsirengusių daoistų, kurie protestavo prieš vyriausybės planus uždrausti deginti smilkalus. Demonstracijoje dalyvavo apie 100 šventyklų bendruomenės; kai kurie žmonės ant pečių nešė daoistų dievų skulptūras, o kiti eisenos dalyviai šoko vilkėdami puošnius didžiulius kostiumus. Taipėjaus policijos teigimu, į gatves išėjo per 10 tūkst. žmonių.
Deginami smilkalai
Deginami smilkalai / Evelinos ir Karolio nuotr.

Pareigūnai jau kurį laiką ragina liautis deginus smilkalus ir banknotus bei laidyti fejerverkus, nes jie prisideda prie salos oro taršos.

Tačiau šiam valdžios raginimui besipriešinantys žmonės aiškina, kad šie ritualai yra būtini jų religinių apeigų elementai.

Taivane vyrauja dvi religijos – daoizmas ir budizmas – turinčios milijonus pasekėjų, lankančių šventyklas ir dalyvaujančių įvairiose religinėse šventėse.

„Tai yra labai svarbu. Mūsų religijoje smilkalų deginimas yra labai svarbus“ , – sakė 58 metų vyras pavarde Chengas. Jis sakė į protestą atvykęs iš šventyklos pietiniame Tainano mieste.

Kol vieni protestuotojai taikiai reiškė savo poziciją melsdamiesi pagal daoistų papročius atsiklaupę, kiti demonstravo šiek tiek žiauresnes religijos formas.

Vieno vyro, nevilkinčio jokių marškinių, veidas plūdo krauju, nes jis ką tik buvo susidaužęs veidą dantyta lazdele.

Tuo tarpu 34 metų Joyce Wu tai matydama nė kiek nesistebėjo, nes, anot jos, jos gimtosiose kaimiškose Taivano apylinkėse tai daroma gana dažnai.

„Dievai jaučia mūsų maldas tik tada, kai deginame smilkalus“, – sakė ji.

„Užaugau viename kaime; tai kaip nutiko, kad esu sveika, niekuo nesergu? Manau, automobiliai ir fabrikai labiau prisideda prie taršos problemos“, – sakė moteris naujienų agentūrai AFP.

Ši protesto akcija buvo surengta išplitus gandams, kad vyriausybė rengiasi uždrausti deginti smilkalus.

Vis dėlto praėjusią savaitę Vidaus reikalų ministerija išleido pareiškimą, kuriame nurodė neketinanti įvesti tokio draudimo, bet skatinanti naudoti alternatyvias priemones.

„Įvertinę tradicijos dvasią bei šiuolaikines aplinkos apsaugos vertybes, paraginome religines grupes imtis atitinkamų priemonių sumažinti potencialią taršą“, – sakoma tame pranešime.

Pernai per devynias dienas trukusią daoistų piligrimų šventę vyriausybės stebėtojai nustatė, kad Taivano centre taršos smulkesnėmis kaip 2,5 mikrono kietosiomis dalelėmis (KM2,5) koncentracija buvo daugiau kaip 60 kartų didesnė nei Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) leidžiama paros poveikio norma.

Aplinkosaugininkų grupės taip pat perspėjo, kad, deginant smilkalus ir popierinius banknotus, išsiskiria tokie kenksmingi chemikalai kaip benzenas ir toluenas.

Kai kurios šventyklos jau priėmė pareigūnų rekomendacijas mažinti oro taršą.

Populiari Taibėjaus daoistų Hsing Tian Kongo šventykla uždraudė maldininkams deginti smilkalus ir pareikalavo, kad jie melstųsi suglaudę rankas.

Viena šventykla iš vidurio Taivane esančio Čanghua miesto nusprendė per apeigas ne šaudyti fejerverkus, o leisti jų sproginėjimo garsus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius