Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 02 /11:28

Taivane sudužus sraigtasparniui žuvo generalinio štabo viršininkas ir 7 kiti žmonės

Taivano ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas Shen Yi-mingas ir dar septyni kiti žmonės žuvo ketvirtadienį ryte sudužus kariuomenės sraigtasparniui, informavo Gynybos ministerija.
Taivanas
Taivanas / AFP/Scanpix nuotr.

Dar penki žmonės liko gyvi per iš viso 13 žmonių skraidinusio orlaivio „UH-60M Black Hawk“ avariją, įvykusią kalnuose netoli sostinės Taibėjaus.

Anksčiau valstybinė Centrinė naujienų agentūra, remdamasi šaltiniais gelbėjimo tarnybose, buvo pranešusi, kad 62 metų generolas yra tarp mažiausiai 11 išgelbėtų žmonių, bet Gynybos ministerija tos informacijos nebuvo patvirtinusi.

Ši grupė vyko aplankyti karių šiaurės rytinėje Ilano apygardoje prieš prasidedant Naujiesiems metams pagal mėnulio kalendorių.

Oro pajėgų vadas Hsiung Hou-chi sakė, kad orlaivis iš radarų ekranų dingo praėjus mažiau kaip 15 minučių po pakilimo ir kad Gynybos ministerija paskyrė komisiją šiam incidentui ištirti.

Kariškis nurodė, kad ministerija pasiuntė į įvykio vietą karių ir gelbėjimo sraigtasparnių.

„Pastarąsias kelias dienas kalnuose lijo; kalnų keliai dumblini ir labai statūs. Lenktyniaujame su laiku“, – sakė gelbėjimo operacijai vadovaujantis Chen Chung-chi.

Prezidentės Tsai Ing-wen biuras nurodė, kad valstybės vadovė atšaukė ketvirtadienį suplanuotus susitikimus, kad galėtų stebėti padėtį.

Kariuomenės vadas Shen Yi-mingas buvo atsakingas už salos gynybą nuo Kinijos, grasinančios panaudoti karinę jėgą ir susigrąžinti Taivaną, kurį laiko savo teritoriją.

Anksčiau generolas vadovavo Taivano karinėms oro pajėgoms, šiuo metu iš pagrindų pertvarkomoms, gavus JAV gamybos modernizuotų naikintuvų F-16V.

Tamkango universiteto strateginių studijų profesorius Alexander'as Huangas, dešimtmetį pažinojęs Shen Yi-mingą, teigė, kad jis išsiskyrė kaip puikus pilotas ir karininkas.

„Jis buvo labai ramaus, labai stabilaus būdo. Kitaip negu kiti kariškiai, jis visuomet šypsodavosi. Taigi, jis pasižymėjo savitu vadovavimo stiliumi, dėl kurio tapo populiariu visos kariuomenės vadu“, – aiškino A. Huangas.

Tikėtina, kad nelaimės priežastys paaiškės tik po kelių mėnesių, bet sraigtasparnio pilotai, kaip atrodo, buvo labai patyrę.

„Žinoma, sveiku protu besivadovaujantys žmonės galvotų, kad įvyko koks nors mechaninis gedimas arba buvo problemų dėl [techninės priežiūros], bet neturint įrodymų nieko neįmanoma pasakyti“, – pažymėjo A.Huangas.

Taivano kariuomenė sraigtasparnius „Blackhawk“ naudoja jau ne vieną dešimtmetį. 2010-aisiais šalis įsigijo iš JAV dar 60 UH-60M už 3,1 mlrd. dolerių. Sudužęs orlaivis buvo pritaikytas naudoti per paieškų ir gelbėjimo operacijas; Taivanas jį gavo 2018 metais, nurodė Gynybos ministerija.

Žuvus Shen Yi-mingui ir keliems kitiems aukšto rango kariškiams Taibėjus turės skubiai perskirstyti postus, bet šis įvykis tikriausiai reikšmingai nepaveiks sausio 11-ąją Taivane vyksiančių prezidento ir parlamento rinkimų, sakė buvęs gynybos ministro pavaduotojas politikos reikalams Andrew Yangas, taip pat dirbęs kartu su kariuomenės vadu.

„Jis buvo labai gerbiamas per visą savo karjerą, – pažymėjo A. Yangas. – Nemanau, kad ši katastrofa stipriai paveiks rinkimus, bet ji neabejotinai paveiks ginkluotąsias pajėgas, nes per avariją žuvo daug aukšto rango kariškių.“

Taivano valdančioji Demokratinės pažangos partiją (DPP) griežtai kritikavo Kinijos pastangas didinti ekonominį, karinį ir diplomatinį spaudimą salai. Jos remiama prezidentė Tsai Ing-wen veikiausiai bus perrinkta antrai kadencijai, įveikusi labiau propekiniškų pažiūrų varžovą Han Kuo-yu, remiamą pagrindinės opozicinės Kuomintango partijos (KMT).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius