Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 22

Taivano slėptuvės nuo bombų – erdvė gyvenimui ir mirčiai

Svečiai, apsilankę Taivano šiaurinėje pakrantėje esančiame kalvotame Kilungo uostamiestyje, gali pagrįstai pamanyti, kad galinė balta Shi Hui-hua pusryčių užkandinės siena yra tiesiog siena. Tik keletas ventiliacijos angų sukelia įtarimą, kad kitapus jos kažko esama.
Bunkeris Taivane, paverstas šventykla
Bunkeris Taivane, paverstas šventykla / „The New York Times“/LAM YIK FEI nuotr.

„Tai – slėptuvė nuo bombų, – paaiškina 53 metų Shi Hui-hua, laukdama rytinio klientų antplūdžio. – Mes, Kilungo žmonės, žinome apie tokias vietas.“

„Tai erdvė gyvenimui, – priduria ji. – Ir erdvė mirčiai.“

Visa jos gatvė, kaip ir daugelis kitų Kilungo, pirmą kartą užsienio invaziją regėjusio 1642 metais, kai miestą užpuolė olandai, gatvių papildytos specialiais architektūros elementais, skirtais apsisaugoti.

Virtuvės prijungtos prie požeminių perėjų, tuneliais vedančių į smiltainį. Surūdiję vartai alėjų galuose atsiveria į tamsias nišas, pilnas prisiminimų apie karą (tiesa, kartais – ir šiukšlių ar šikšnosparnių) – arba į altorėlį ar restorano priestatą.

Šiame 360 ​​tūkst. gyventojų turinčiame mieste yra beveik 700 slėptuvių nuo bombų, todėl pareigūnai skelbia, kad Kilunge yra daugiau slaptaviečių, nei bet kur kitur stipriai įtvirtintame Taivane.

O laisvai organizuotai miesto planuotojų, menininkų ir istorijos entuziastų grupei Kilungo bombų slėptuvės tapo savotiška balta drobe – kūrybiškai miesto renovacijai ir civilinei gynybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius