Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taivano ministras lietuviams: tai, kas įvyko Ukrainoje, gali pasikartoti ir pas mus

„Atidžiai stebime įvykius Ukrainoje. Jei taip pasielgė Rusija, to paties gali griebtis ir Kinija“, – Taipėjuje lietuvių žurnalistams pareiškė Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu. Jis teigė, kad šioje Azijos saloje jaučiama vis didesnė įtampa, tačiau jis viliasi, kad Pekinas nepradės karinės invazijos į Taivaną.
Lysyčanskas
Lysyčanskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Esame dėkingi Lietuvai ne tik už suteiktas vakcinas, atidarytą atstovybę, bet ir tvirtą poziciją priešinantis autoritarinių režimų spaudimui – ar tai būtų Rusija, ar Kinija. Matome tvirtą pagrindą mūsų šalims stiprinti bendradarbiavimą skirtingose srityse – politikoje, versle“, – pokalbį su lietuviais žurnalistais Taipėjuje pradėjo J.Wu.

Pasak jo, kol kas nėra daug šalių, kurios norėtų pripažinti Taivaną, tačiau tai nesustabdo jų. Taigi taivaniečiai ieško vis daugiau draugų tarptautinėje arenoje.

„Vis dėlto mūsų pastangas bando stabdyti Kinija, kuri bando mums grasinti net karu, bet tai mūsų nesustabdys“, – tikino J.Wu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josephas Wu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josephas Wu

Anot jo, Lietuva dėl savo geografinės padėties gerai supranta, ką reiškia jausti autoritarinės valstybės grėsmę.

„Jūs nepasiduodate nei Rusijos, nei Kinijos spaudimui, kai kalbama apie demokratiją“, – tvirtino Taivano užsienio reikalų ministras.

Pasak jo, taivaniečiams didelį įspūdį padarė Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio žodžiai, kad „laisvę mylintys žmonės turi visada palaikyti vienas kitą“.

Mūsų ryžtas gintis yra stipresnis nei anksčiau.

„Tai būdas, kaip mes tvarkomės su patiriamu spaudimu“, – sakė Taivano užsienio reikalų ministras.

J.Wu teigė, kad Taipėjus jaučia stiprėjančią Kinijos agresiją.

„Prieš 3–4 savaites mes susidūrėme su stipresniu Kinijos kariniu spaudimu prieš Taivaną, įskaitant pratybas mūsų oro erdvės identifikavimo zonoje. Kelias dienas – birželio 20 ir 23 dieną – ypač didelis skaičius jų karinių lėktuvų pažeidė Taivano oro erdvę, įskaitant žvalgybinius ir kitus“, – kalbėjo Taivano užsienio reikalų ministras.

Jis tikino, kad Kinijos keliama grėsmė tampa vis rimtesnė, o neapgalvoti Kinijos agresyvūs veiksmai gali sukelti kibirkštį ir įžiebti konfliktą, kokio Taivanas anksčiau nėra matęs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Taivanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Taivanas

„Todėl mes norime didinti savo pajėgumus gintis – didiname finansavimą gynybai, reformuojame kariuomenę“, – sakė J.Wu.

Atidžiai stebi įvykius Ukrainoje

Taivano užsienio reikalų ministras teigė, kad jų pasiryžimą stiprinti savo gynybinius pajėgumus paskatino ir Rusijos invazija į Ukrainą.

„Mūsų žmonės matė, kas atsitiko Ukrainoje. Todėl sakome, kad tas pats gali atsitikti Taivane. Todėl mūsų ryžtas gintis yra stipresnis nei anksčiau. Manau, kad ukrainiečiai kovoja patys, jiems tik reikia pagalbos iš kitų šalių – ginklų, pratybų, žvalgybos informacijos.

Tai yra tai, ką mes norėtume gauti iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Taivanas turi pareigą ginti savo teritoriją ir savo žmones. Tačiau tuo pat metu kalbame su JAV dėl pratybų, saugumo, ginklų“, – sakė J.Wu.

Ne paslaptis, kad didžiausios paramos Kinijos agresijos akivaizdoje Taipėjus tikisi iš Vašingtono, iš kurio jau dabar gauna modernią ginkluotę. Pasak J.Wu, JAV remia Taivaną ir padeda jam ginti savo teritoriją. Tačiau tuo pat metu jis tvirtino suprantantis, kad pirmiausia savo saugumu turi rūpintis pats Taipėjus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Taipėjus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Taipėjus

Šiuo metu Taivano išlaidos gynybai siekia 2,3–2,4 proc. nuo BVP. Taip pat sukurtas specialus biudžetas rimtesniems kariniams įsigijimams, tad karinis biudžetas realiai yra didesnis.

Visgi jis pabrėžė, kad gynybos biudžetas dar negarantuoja visiško pasiruošimo atremti agresiją, jei tokia prasidėtų. Šioje vietoje Taipėjus taip pat semiasi patirties iš Ukrainos ir siekia turėti pajėgius kovoti teritorinės gynybos padalinius, kurie ne kartą parodė savo efektyvumą skirtinguose Ukrainos miestuose.

Karo neturi būti, nes tai tiesiog katastrofa.

„Tai yra dalykas, į kurį dabar esame susikoncentravę. Apie savo saugumą diskutuojame ir konsultuojamės su JAV – kaip sustiprinti savo asimetrines pajėgas. Be to, mes mokomės iš karo Ukrainoje – įsteigėme agentūrą, kuri atsakinga už mobilizaciją: ne tik karinę, bet ir savivaldos, institucijų, nevyriausybinių organizacijų, kad jie suprastų savo vaidmenį, jei tektų gintis“, – tvirtino ministras.

Tikisi ginklų, o ne kariuomenės

Kaip ir vieni su ginklais rankoje savo žemėse kovojantys ukrainiečiai, taip ir taivaniečiai iš Vakarų daugiausia tikisi ne karių siuntimo, o ginkluotės.

„Karo metu kitoms valstybėms kovoti už Taivaną nebūtinai būtų pats svarbiausias dalykas – svarbiausia, kad mes patys galėtume gintis. Turime ryžto, tačiau mums reikia daugiau tarptautinės bendruomenės paramos“, – tvirtino J.Wu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Lysyčanske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Lysyčanske

Jo nuomone, pasaulis turi suvokti, kad taika ir stabilumas – viską apimančios vertybės, kurias reikia ginti. Ministras priminė, kad daugiau nei 90 proc. išmanių puslaidininkių lustų gaminama Taivane. Todėl esą jei Kinija užpuls Taivaną, tai labai stipriai paveiks visą pasaulį.

Pasak jo, nors Ukraina ir Taivanas yra skirtingose padėtyse, jungia tai, jog susiduriama su autoritarinės valstybės agresija.

„Mes žinome, kad jei autoritarinė Rusija gali taip pasielgti su demokratiška Ukraina, tai Kinija gali taip pasielgti su Taivanu. Net jei mūsų situacija nėra labai panaši į Ukrainos, galimybė, kad autoritarinė Kinija inicijuos karą prieš Taivaną, visada yra“, – mano Taivano užsienio reikalų ministras.

Jis tikino, kad Taivano visuomenė taip pat ragina savo vyriausybę reaguoti į įvykius Ukrainoje, todėl Taipėjus prisijungė prie Rusijai taikomų Vakarų sankcijų dėl jos vykdomų karo nusikaltimų. Be to, taivaniečiai sukūrė specialią sąskaitą, į kurią renkamos lėšos ukrainiečiams, nuo invazijos pradžios siunčia į Ukrainą medicininę pagalbą.

„Tačiau darbas nėra baigtas, todėl susisiekiame su konkrečiais miestais Ukrainoje ir klausiame, kuo galime padėti. Pats skambinau Kyjivo, Charkivo ir Bučos merams. Sužinoję, ko jiems reikia, kad atstatytų miestus, nusiuntėme finansinę pagalbą“, – pasakojo J.Wu.

Vis dėlto jis išreiškė viltį, kad Kinija nesiims karinės agresijos prieš Taivaną. Nes, pasak jo, „karo neturi būti, nes tai tiesiog katastrofa. Niekam nepatinka tai, kas vyksta Ukrainoje, todėl apsaugoti taiką turėtų būti labai svarbu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius