Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibai sulaikė akademiką, pasisakiusį prieš draudimą moterims mokytis universitete

Afganistano talibų valdžia „sumušė ir sulaikė“ akademiką, kuris tiesioginiame televizijos eteryje išreiškė savo pasipiktinimą dėl draudimo moterims įgyti universitetinį išsilavinimą, penktadienį pranešė jo padėjėjas.
Ismailas Mashalas
Ismailas Mashalas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žurnalistikos dėstytojas Ismailas Mashalas gruodį sukėlė diskusijų dėl to, kad tiesioginio eterio metu suplėšė savo aukštojo mokslo diplomus, protestuodamas prieš potvarkį, kuriuo panaikinamas leidimas moterims įgyti universitetinį išsilavinimą.

Pastarąsias dienas vietiniai televizijos kanalai rodė, kaip I.Mashalas vežiojo knygas po Kabulą ir siūlė jas praeiviams.

„Islamo Emyrato nariai negailestingai sumušė I.Mashalą ir labai nepagarbiai jį išsivedė“, – naujienų agentūrai AFP teigė jo padėjėjas Faridas Ahmadas Fazli, turėdamas omenyje Talibaną.

Talibano pareigūnas patvirtino sulaikymą.

„Mokytojas I.Mashala jau kurį laiką vykdė provokacinius veiksmus prieš sistemą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Informacijos ir kultūros ministerijos direktorius Abdul Haqas Hammadi.

„Saugumo tarnybos jį išsivežė tyrimui“, – pridūrė jis.

Pasak F.A.Fazli, I.Mashalas, daugiau nei dešimtmetį dėstęs trijuose Kabulo universitetuose, buvo sulaikytas ketvirtadienį, nors „nepadarė jokio nusikaltimo“.

„Jis nemokamai dalino knygas seserims (moterims) ir vyrams“, – pridūrė jis.

„Jis vis dar yra sulaikytas ir mes nežinome, kur jis yra laikomas“, – sakė F.A.Fazli.

Socialiniuose tinkluose paplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip I.Mashala per tiesioginę privataus televizijos kanalo „TOLOnews“ transliaciją sunaikina savo diplomus.

Itin konservatyviame ir patriarchaliniame Afganistane labai retai pasitaiko, kad vyras protestuoja už moterų teises, tačiau I.Mashala, vadovavęs bendrojo lavinimo institutui, teigė, kad pasisakys už lygias lyčių teises.

„Kaip vyras ir kaip mokytojas negalėjau nieko dėl jų daugiau padaryti ir jaučiau, kad mano diplomai tapo nereikalingi. Taigi, aš juos suplėšiau“, – gruodį AFP sakė jis.

„Aš keliu balsą. Aš stoviu su savo seserimis... Mano protestas tęsis, net jei tai kainuos mano gyvybę“, – teigė I.Mashala.

Nedidelė studentų vyrų grupė taip pat surengė neilgą protesto akciją prieš šį draudimą.

2021 metų rugpjūtį sugrįžęs į valdžią Talibanas greit išstūmė moteris iš viešojo gyvenimo, nors žadėjo švelnesnes taisykles nei per ankstesnį savo valdymo laikotarpį.

Gruodį valdžios institucijos nurodė visoms pagalbos organizacijoms uždrausti savo darbuotojoms moterims atvykti į darbą. Vėliau jie padarė išimti sveikatos sektoriui ir leido moterims grįžti į darbus.

Daugumai mergaičių neleidžiama mokytis vidurinėse, moterys buvo išstumtos iš daugelio valstybinių darbų, joms neleidžiama keliauti be giminaičio vyro palydos, liepta už namų sienų nešioti hidžabą, pageidautina – visą kūną, neišskiriant nė veido, dengiančią burką.

Moterims taip pat neleidžiama lankytis parkuose ir sporto salėse.

Tuo pačiu metu Afganistano visuomenė, nors didele dalimi išlieka tradicinė, pastaruosius du dešimtmečius vis palankiau vertina mergaičių ir moterų švietimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius