Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibai vyksta į derybas Maskvoje

Talibano atstovai dalyvaus konferencijoje Maskvoje, antradienį patvirtino talibų atstovas Zabihullah Mujahidas
Talibano vėliava
Talibano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Delegacija dalyvaus konferencijoje, skirtoje paminėti Rusijos ir Afganistano diplomatinių santykių užmezgimo šimtąsias metines, vyksiančioje gegužės 28 dieną. Be to, delegacija diskutuos apie Afganistano ateitį su virtine afganų politikų per Afganistano konferenciją, planuojamą gegužės 29-ąją“, – pareiškė talibų atstovas.

Kaip pranešama, talibų delegacija taip pat ketina surengti „uždarų susitikimų su aukšto rango RF (Rusijos Federacijos) pareigūnais“.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani
Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani

Talibano pranešime sakoma, kad į Maskvą atvyksta 14 asmenų delegacija, vadovaujama judėjimo lyderio pavaduotojo politiniais klausimais mulos Abdul Ghani Baradaro.

Susitikime taip pat turėtų pasirodyti buvęs Afganistano prezidentas Hamidas Karzai. Jo atstovas Yousofas Saha leido suprasti, kad Afganistano ir Talibano delegacijos gali susitikti neoficialių derybų metinių minėjimo kuluaruose, tačiau pabrėžė, kad jokių garantijų nėra.

Šios derybos galėtų būti antras sukilėlių judėjimo lyderių susitikimas su opozicijos lyderiais Rusijoje. Vasario mėnesį vykusiame retame abiejų šalių susitikime Talibano atstovai ir Afganistano politikai kartu meldėsi ir šnekučiavosi prie vaišių stalo.

Tačiau šiame neoficialiame susitikime nebuvo dabartinio prezidento Ashrafo Ghani administracijos atstovų. Kyla nerimas, kad dabartinė administracija prie taikos derybų proceso neprileidžiama.

Susitikimas Maskvoje rengiamas praėjus kelioms savaitėms po JAV ir Talibano šeštojo derybų rato Dohoje, pasibaigusio šalims nepasiekus pažangos derybose, siekiant užbaigti 18 metų trunkantį konfliktą Afganistane.

Pasak Talibano, taikos derybos įstrigo dėl esminio klausimo: kada iš Afganistano bus išvestos užsienio šalių pajėgos.

Tačiau JAV nesutinka tartis dėl pajėgų išvedimo kaip vienos iš sutarties sąlygų, kol Talibanas nepateiks saugumo garantijų, nepaskelbs paliaubų ir neprisiims kitų įsipareigojimų. Vienas jų – pradėti dialogą su Kabulo vyriausybe ir kitais Afganistano atstovais.

Atrodo, kad Maskvos įtaka šiam procesui didėja. Praėjusią savaitę JAV paskelbė, kad Vašingtonui pavyko susitarti su Rusija ir Kinija dėl pagrindinio taikos susitarimo, dėl kurio deramasi Afganistane, formulės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius