Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas ir Afganistano pajėgos susirėmė netoli JAV lėktuvo sudužimo vietos

Koalicijos pajėgų lėktuvai antradienį skraidė virš amerikiečių karinio lėktuvo sudužimo vietos Rytų Afganistane, kelios valandos po to, kai afganistaniečių saugumo pajėgos, bandančios pasiekti apdegusias lėktuvo nuolaužas, susirėmė su Talibano sukilėliais.
Afganistane sudužęs lėktuvas
Afganistane sudužęs lėktuvas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Bombardier E-11A“, naudotas kariuomenės komunikacijai, pirmadienį po pietų sudužo sniegu užklotoje Talibano kontroliuojamoje teritorijoje.

Pentagonas patvirtino, kad lėktuvas priklausė JAV pajėgoms, bet paneigė Talibano pranešimus, kad jis buvo numuštas.

JAV pareigūnai nesakė, kiek žmonių buvo lėktuve, o antradienį vis dar nebuvo aišku, ar kovotojai leis paimti jų palaikus.

Gazni policijos viršininkas Khaledas Wardakas sakė, kad afganistaniečių saugumo pajėgos vėlai pirmadienį bandė pasiekti lėktuvo nuolaužas, bet jas užpuolė ir atbloškė Talibanas.

„Sudužimo vietą kol kas pridengia oro pajėgos. Kai kas sako, kad ten yra dviejų žmonių palaikai, tačiau kiti žmonės sako, kad žuvusiųjų yra daugiau“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kh.Wardakas.

Gazni policijos atstovas Ahmadas Khanas Siratas patvirtino užpuolimą ir lėktuvų skraidymą, ir pridūrė, kad per Talibano ir afganistaniečių pajėgų mūšius žuvo mažiausiai vienas žmogus.

Įvykio vietoje buvęs afganistaniečių reporteris AFP sakė, kad vienas praskridęs lėktuvas paleido signalinių raketų, netoliese susirinkus žmonių miniai.

Pasak reporterio, Talibano kovotojai jiems pasakė pasitraukti, kad jie netaptų antskrydžių taikiniais.

Įvykio vietoje nufilmuotoje medžiagoje matyti puštūnų kalba kalbantys žmonės, vaikštantys aplink sudužusį lėktuvą, iš kurio nuolaužų kyla liepsnos ir dūmai. Taip pat galima matyti mažiausiai du lavonus.

Karinių orlaivių, ypač sraigtasparnių, sudužimai dėl atšiaurių orų ir prastos techninės būklės yra dažni karo alinamame Afganistane.

„Scanpix“/AP nuotr./Afganistane sudužęs lėktuvas
„Scanpix“/AP nuotr./Afganistane sudužęs lėktuvas

Amerikiečių lėktuvas sudužo Vašingtonui ir Talibanui toliau ginčijantis dėl galimo susitarimo, pagal kurį mainais į saugumo garantijas būtų pradėtas JAV pajėgų išvedimas iš Afganistano.

Abi šalys derasi jau metus ir pernai rugsėjį rengėsi skelbti apie susitarimą, bet JAV prezidentas Donaldas Trumpas staiga pareiškė, kad šis procesas dėl Talibano smurto žlugo.

Talibano šaltiniai anksčiau šį mėnesį AFP sakė pasiūlę inicijuoti trumpą ugnies nutraukimą septynioms ar 10-čiai dienų, kad būtų galima atnaujinti oficialias derybas, bet nė viena šalis apie tai nepaskelbė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius