Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas: JAV sprendimas mažinti kontingentą Afganistane – „geras žingsnis“

Talibanas trečiadienį pavadino Pentagono pranešimą, kad netrukus iš Afganistano bus išvesti apie 2 tūkst. JAV karių, „geru žingsniu“, padėsiančiu užbaigti daugelį metų trunkantį konfliktą šalyje.
Kabulas
Afganistanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pentagonas antradienį paskelbė, kad Vašingtonas sumažins karių skaičius Afganistane ir Irake iki žemiausių per beveik 20 metų trunkantį karą, prezidentui Donaldui Trumpui pažadėjus užbaigti konfliktus užsienyje.

„Tai geras žingsnis, atitinkantis abiejų šalių gyventojų interesus“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas, turėdamas omenyje Jungtines Valstijas ir Afganistaną.

„Kuo greičiau pasitrauks užsienio pajėgos, tuo labiau bus užkirstas kelias karui“, – pridūrė jis.

Kritikai nerimauja, kad skubotas pasitraukimas galėtų padrąsinti talibus ir sukelti pavojų pasiekimams, padarytiems nuo 2001 metų, kai amerikiečių vadovaujamos pajėgos po rugsėjo 11-osios atakų išstūmė iš valdžios radikalius islamistus.

Remiantis vėliausiu Pentagono sprendimu, 2 tūkst. JAV karių turės sugrįžti namo iš Afganistano iki sausio 15 dienos – likus mažiau nei savaitei iki planuojamos išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguracijos.

Šis sprendimas priimtas įgyvendinant kadenciją baigiančio prezidento D.Trumpo planą išvesti JAV karius iš Afganistano.

Pagal vasario 29 dieną pasirašytą susitarimą D.Trumpo administracija sutiko iki 2021 metų gegužės išvesti iš karo draskomos valstybės visas užsienio pajėgas.

Talibanas savo ruožtu pažadėjo nebepulti amerikiečių pajėgų ir neleisti veikti Afganistane tokioms tarptautinėms džihadistų grupuotėms kaip „al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“.

Vokietija, dislokavusi šimtus karių šiaurės Afganistane, trečiadienį pareiškė nerimaujanti, kad greitas JAV karių išvedimas galėtų pakenkti pastangoms pasiekti taiką Afganistane.

„Ypač esame susirūpinę dėl to, ką JAV pareiškimas gali reikšti taikos derybų tęsimui Afganistane“, – sakė vokiečių užsienio reikalų ministras Heiko Maasas.

„Neturėtume kurti papildomų kliūčių, kurias, be abejo, nulemtų skubotas pasitraukimas iš Afganistano“, – pridūrė jis.

Dohoje pasirašytas JAV ir Talibano susitarimas paruošė dirvą Talibano ir Afganistano vyriausybės taikos deryboms, prasidėjusioms rugsėjo 12 dieną.

Tačiau per kelis mėnesius derybininkai nepadarė beveik jokios apčiuopiamos pažangos, o dabar panašu, kad dialogas yra atsidūręs aklavietėje.

Afganistano valdžia nesureikšmino JAV kontingento mažinimo, kurį atlikus Afganistane po sausio 15 dienos liktų apie 2 500 amerikiečių karių.

„Afganistano saugumo ir gynybos pajėgos jau dabar savarankiškai vykdo 96 proc. operacijų ir yra pasirengusios toliau ginti šalį nuo mūsų priešų“, – teigė afganų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Rahmatullah Andaras.

Vašingtonui ir Talibanui pasiekus minėtą susitarimą, Pentagonas uždarė kelias karines bazes Afganistane ir išvedė iš šalies tūkstančius karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius