Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas nutraukia „bergždžias“ diskusijas su Kabulu dėl apsikeitimo kaliniais

Talibanas nebedalyvaus „bergždžiose“ diskusijose su Afganistano vyriausybe apie apsikeitimą belaisviais, numatytą susitarime su Jungtinėmis Valstijomis, pranešė sukilėliai.
Talibai
Talibai/Asociatyvinė nuotr. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią naktį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje puštūnų kalba Talibano atstovas politiniais klausimais Suhailas Shaheenas apkaltino Afganistano prezidento Ashrafo Ghani administraciją, kad ji „viena ar kita dingstimi“ vilkina kalinių paleidimą.

„Dėl to mūsų techninė komanda nuo rytojaus nebedalyvaus bergždžiuose susitikimuose su kita šalimi“, – kiek vėliau tviteryje paskelbtoje kitoje žinutėje anglų kalba nurodė S.Shaheenas.

Talibai ir Kabulo vyriausybės atstovai nuo praėjusios savaitės vedė derybas, siekdami galutinai suderinti apsikeitimo belaisviais sąlygas. Iš pradžių buvo planuota, kad apsikeitimas belaisviais įvyks kovo 10 dieną.

Vyriausybės derybininkų grupės narys Matinas Bekas sakė, kad paleidimas buvo atidėtas, nes Talibanas reikalauja išlaisvinti 15 „aukščiausių vadų“.

„Negalime paleisti mūsų žmonių žudikų“, – sakė jis žurnalistams pirmadienį.

„Nenorime, kad jie sugrįžtų į mūšio lauką ir užimtų visą provinciją“, – kalbėjo M. Bekas.

Jis pridūrė, kad vyriausybė buvo pasirengusi paleisti į laisvę iki 400 mažai pavojingais laikomų talibų belaisvių. Anot M. Beko, tai turėjo būti geros valios gestas mainais į talibų įsipareigojimą „reikšmingai“ sumažinti smurto mastą. Tačiau Talibanas šį pasiūlymą atmetė.

Vasario pabaigoje Vašingtonas pasirašė su Talibanu susitarimą, kuriame numatyta, kad Afganistano vyriausybė, kuri nėra šios sutarties signatarė, paleis į laisvę 5 tūkst. talibų kalinių, o sukilėliai – tūkstantį nelaisvėje laikomų vyriausybės pajėgų narių.

Anot stebėtojų, tokia neatitiktis yra vienas iš daugelio aspektų, kodėl šis susitarimas yra naudingesnis Talibanui.

Susitarime numatyta, kad iki ateinančių metų liepos iš Afganistano bus išvesti JAV ir užsienio kariai, jeigu talibai pradės derybas su Kabulu ir laikysis kitų prisiimtų įsipareigojimų dėl saugumo.

Sekmadienį Talibanas išplatino pareiškimą, kuriame apkaltino Afganistano vyriausybę pažeidinėjant „taikos susitarimą“ tarp JAV ir sukilėlių, nors patys talibai nuo vasario pabaigos, kai buvo pasirašyta sutartis, nužudė dešimtis saugumo pajėgų karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius