-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas patvirtino atsiųsiantis savo delegaciją į taikos derybas Maskvoje

Talibanas šį mėnesį nusiųs atstovų į daugiašales derybas Rusijoje dėl karo draskomo Afganistano, antradienį paskelbė ši grupuotė, tarptautinei bendrijai intensyvinant pastangas užbaigti 17 metų trunkantį konfliktą.
Talibano kovotojai
Talibano kovotojai / „Scanpix“/AP nuotr.

Maskva šeštadienį paskelbė, kad lapkričio 9 dieną surengs konferenciją, kurioje bus aptarta, kaip inicijuoti Kabulo ir Talibano taikos derybas.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame pareiškime Talibanas nurodė, kad nusiųs „aukšto rango“ atstovų iš savo politinio biuro Katare.

„Ši konferencija nėra derybos su kokia nors konkrečia šalimi; tai veikiau konferencija apie išsamių diskusijų surengimą dėl afganų keblios padėties taikaus sprendinio suradimo ir amerikiečių okupacijos užbaigimo“, – sakė Talibano atstovas Zabiullah Mujahidas.

Praėjusį mėnesį Talibanas į savo politinį biurą paskyrė penkis buvusius Gvantanamo kalinius, kurie 2014 metais buvo iškeisti į JAV karį Bowe'ą Bergdahlą.

Jie turi įgaliojimus „kalbėtis apie taiką“, naujienų agentūrai AFP sakė Talibano aukšto rango pareigūnas.

Talibano dalyvavimas patvirtintas kitą dieną po to, kai apie siunčiamą savo delegaciją paskelbė Afganistano vyriausybės Aukštoji taikos taryba, atsakinga už susitaikymo su kovotojais pastangas.

Maskva taip pat pakvietė atstovus iš JAV, Indijos, Irano, Kinijos, Pakistano ir penkių buvusių sovietinių centrinės Azijos respublikų

Pakistanas, seniai kaltinamas parama Afganistano Talibanui, „būtinai dalyvaus“, AFP sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Muhammadas Faisalas.

JAV ambasada Kabule neatsakė į AFP prašymą pakomentuoti.

Iš pradžių susitikimas Maskvoje planuotas rugsėjį, bet buvo atidėtas Kabului pareikalavus, kad procesui vadovautų afganai.

Derybos įvyks opiu metu.

Naujai paskirtas JAV taikos pasiuntinys Zalmay Khalilzadas bando įtikinti Talibaną sutikti derėtis dėl karo užbaigimo, ir nuogąstaujama, kad daugiašalis susitikimas Rusijoje galėtų sužlugdyti šias pastangas.

Viena JAV vyriausybės priežiūros institucija praėjusią savaitę nurodė, kad Kabulo vyriausybės valdžia Afganistane pastaraisiais mėnesiais susilpnėjo. Be to, vietos saugumo pajėgos patyrė rekordiškai didelių nuostolių, o pastangų išstumti Talibaną iš jo tvirtovių rezultatai buvo minimalūs arba nuliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius