-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas patvirtino derėjęsis su JAV pareigūnais dėl Afganistano konflikto

Talibanas praėjusią savaitę Katare derėjosi su JAV pareigūnais dėl Afganistano konflikto užbaigimo, pirmadienį patvirtino kovotojai, bet pridūrė, jog nebuvo sutarta dėl „jokių klausimų“.
Talibano atstovai Maskvoje
Talibano atstovai Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokia žinia nuskambėjo diena po to, kai JAV pasiuntinys Zalmay Khalilzadas Kabule išreiškė viltį, kad taikos susitarimas, kuriuo siekiama užbaigti 17 metų trunkantį karą, galėtų būti pasirašytas prieš Afganistano prezidento rinkimus, numatytus balandį.

Vyresniųjų pareigų Talibano atstovai susitiko su „aukšto rango“ amerikiečių delegacija Katare lapkričio 14, 15 ir 16 dieną, per susirašinėjimo programėlę „WhatsApp“ pranešė islamistų judėjimas, nepaminėdamas Z.Khalilzado vardo. JAV savo ruožtu nepaskelbė jokio oficialaus pareiškimo dėl šių derybų.

Talibanas turi Kataro sostinėje Dohoje politinį biurą, iš esmės jis atlieka ambasados funkcijas.

„Tai buvo preliminarios derybos, ir nebuvo susitarta dėl jokio klausimo“, – nurodė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

„Norėtume patikinti mūsų modžahedus ir musulmonų valstybę, kad Islamo emyrato atstovai niekada nesutiks su niekuo, kas neatitinka islamo principų“, – pridūrė jis.

JAV pasiuntinys Z.Khalilzadas lankėsi Kabule po antro rato regioninių susitikimų su aukšto rango afganų pareigūnais, su kuriais Vašingtonas siekia koordinuoti pastangas konfliktui užbaigti.

Per pirmadienio susitikimą Z.Khalilzadas pareiškė prezidentui Ashrafui Ghani, kad „dirva Afganistano vidaus deryboms yra kaip niekada gerai paruošta“, sakoma prezidentūros išplatintame pareiškime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ashrafas Ghani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ashrafas Ghani

Antras per pastaruosius du mėnesius Talibano ir JAV susitikimas įvyko kovotojams suintensyvinus puolimą prieš Afganistano saugumo pajėgas, susiduriančias su neregėtu aukų skaičiumi.

Kaip šį mėnesį patvirtino A.Ghani, nuo 2015-ųjų pradžios žuvo beveik 30 tūkst. Afganistano karių ir policininkų – daug daugiau nei buvo anksčiau pripažįstama.

Neseniai paviešintoje ataskaitoje JAV vyriausybės Specialusis generalinis inspektorius Afganistano atstatymui (SIGAR) pažymėjo, kad šią vasarą Afganistano pajėgos patyrė daugiau aukų nei kada nors anksčiau.

Z.Khalilzadas sekmadienį sakė žurnalistams, kad suvokia konflikto „sudėtingumą“, bet patikino, jog norėtų „pasiekti kaip įmanoma daugiau pažangos per trumpiausią laikotarpį“.

Jo komentarai atspindi akivaizdžiai didėjantį Baltųjų rūmų ir Amerikos diplomatų norą kuo skubiau pasirašyti taikos susitarimą.

Šiose pastangose iššūkį Vašingtonui neseniai metė Maskva, šį mėnesį surengusi tarptautinį forumą, kuriame dalyvavo ir Talibano atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius