Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 01 /09:58

Talibanas per apsikeitimą kaliniais paleido JAV karį

Vienintelis JAV karys, kuris buvo laikomas nelaisvėje Afganistane, šeštadienį buvo paleistas mainais į penkis Talibano aukšto rango veikėjus, laikytus Gvantanamo kalėjime.
Bowe'o Bergdahlo tėvas Bobas
Bowe‘as Bergdahlas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV armijos seržantas Bowe‘as Bergdahlas, kuris buvo sučiuptas beveik prieš penkerius metus, buvo „geros“ būklės, kai Talibano kovotojai neskelbiamoje vietoje Rytų Afganistane perdavė jį „kelioms dešimtims“ JAV specialiųjų operacijų karių, kuriuos dengė sraigtasparniai, sakė gynybos pareigūnai.

Penki Gvantanamo kaliniai mainais buvo perduoti Katarui, kur bus varžomi jų judėjimas ir veikla, sakė vienas JAV pareigūnas.

„Seržantas Bergdahlas praleido gimtadienius ir šventes, ir tas paprastas akimirkas su šeima ir draugais, kuriuos mes visi priimame kaip savaime suprantamą dalyką“, – Baltųjų rūmų Rožių sodelyje sakė prezidentas Barackas Obama, šalia kurio stovėjo kario tėvai Bobas ir Jani.

„Tačiau nors Bowe‘as buvo dingęs, jis niekada nebuvo užmirštas“, – pridūrė prezidentas.

B.Obama padėkojo Kataro emyrui šeichui Tamimui bin Hamadui al Thani ir vyriausybei Kabule už pagalbą sugrąžinant namo 28 metų B.Bergdahlą.

„Kataro vyriausybė patikino mus, kad įves priemones mūsų nacionaliniam saugumui apginti“, – sakė B.Obama, turėdamas omenyje sąlygas, pagal kurias tie Talibano veikėjai, kurie visi laikomi įtakingais, buvo perduoti.

B.Bergdahlas buvo paleistas Jungtinėms Valstijoms rengiantis mažinti savo pajėgas Afganistane, ilgiausiam Amerikos karui trunkant jau 13 metų.

Ankstesni bandymai išvaduoti tą seržantą per apsikeitimą kaliniais su Talibanu žlugo. Tačiau šį kartą Katarui pavyko pasiekti susitarimą.

Prieš kelias savaites atsirado galimybė atnaujinti derybas dėl B.Bergdahlo paleidimo, anksčiau sakė JAV administracijos aukšto rango pareigūnas, kuris pridūrė: „Ir mes ja pasinaudojome“.

B.Bergdahlas dingo 2009 metų birželį, iš bazės Afganistano rytinėje Paktikos provincijoje netoli Pakistano sienos. Talibanas vėliau paskelbė, kad jį sučiupo kovotojai.

Vienu metu buvo manoma, kad jį laiko kovotojų tinklas „Haqqani“, kuris yra Talibano sąjungininkas ir turi ryšių su „al Qaeda“.

Pentagono pareigūnai sakė, kad B.Bergdahlas buvo paleistas vakare ir atvežtas į Bagramo oro pajėgų bazę į šiaurę nuo Kabulo, kur jam teikiama medicinos pagalba.

Iš ten jis bus nuvežtas į JAV karo ligoninę Landštūlyje Vokietijoje, tolesniam gydymui ir įvertinimui, o paskui grįš pas šeimą Jungtinėse Valstijose.

Netrukus po šių naujienų pasirodymo B.Obama sulaukė kritikos dėl Gvantanamo kalinių perdavimo – ir dėl paleistų asmenų, ir dėl galimo precedento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius