Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas perspėjo JAV nekeisti dvišalio taikos susitarimo

Talibanas pirmadienį perspėjo JAV, kad dvišalio susitarimo sąlygų peržiūrėjimas gali sužlugdyti taikos procesą.
Afganistano kariai
Afganistano kariai / ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.

„Dohoje sudarytas taikos susitarimas yra praktinis kelias į taiką ir stabilumą Afganistane, o mėginimai jam rasti bet kokią alternatyvą yra pasmerkti nesėkmei ir gali baigtis taikos pastangų žlugimu“, – afganų žiniasklaida citavo talibų pareiškimą, išplatintą minint JAV ir radikalų judėjimo susitarimo metines.

Praėjusių metų vasario 29 dieną Kataro sostinėje pasirašytas dokumentas numato amerikiečių karių išvedimą iki gegužės 1 dienos. Kovotojai savo ruožtu įsipareigojo nutraukti visus kontaktus su „al Qaeda“ iki kitomis teroristinėmis grupuotėmis, taip pat nerengti atakų prieš JAV ir jų sąjungininkus iš Afganistano teritorijos. Be to, buvo numatyta pradėti afganų vyriausybės ir talibų derybas.

Toks dialogas buvo užmegztas praėjusių metų rugsėjo 12 dieną, tačiau iki šiol neįvyko nė vieno visaverčio delegacijų susitikimo.

Iki praėjusių metų pabaigos šalių įsteigtos darbo grupės derino procedūrinius derybų klausimus, o šių metų pradžioje jos turėjo pradėti rengti darbotvarkę. Tačiau po kelių sausio pradžioje įvykusių derybų ratų grupės padarė pertrauką, trukusią ilgiau nei mėnesį.

Pasak afganų televizijos „TOLO News“, praėjusią savaitę derybų šalys susitiko keturis kartus, tačiau nepadarė jokios pažangos derinant darbotvarkę.

Televizijos šaltiniai atsiradusią aklavietę paaiškino tuo, kad šalys šiuo metu nėra įsitikinusios, ar naujojo amerikiečių prezidento Joe Bideno administracija laikysis jo pirmtako Donaldo Trumpo prezidentavimo metu sudaryto taikos pakto su Talibanu.

Vos pradėjęs eiti savo pareigas J.Bidenas išsakė abejonių dėl sandorio su Talibanu. Pasak amerikiečių pareigūnų, Vašingtonas šiuo metu nuodugniai vertina šią sutartį, siekdamas nustatyti, ar visos šalys laikosi jo nuostatų.

Anksčiau JAV gynybos ministras Lloydas Austinas pareiškė, kad Vašingtonas neskubės išvesti karių iš Afganistano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius