Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas: su JAV sudarytas taikos susitarimas artėja prie žlugimo taško

Talibanas sekmadienį perspėjo, kad jo pasiektas taikos susitarimas su JAV artėja prie žlugimo taško, apkaltino Vašingtoną tokiais pažeidimais kaip bepiločių orlaivių antskrydžiai prieš civilius gyventojus, taip pat kritikavo Afganistano vyriausybės sprendimą atidėti 5 000 talibų paleidimą iš kalėjimų.
Talibai
Talibai / „Scanpix“/AP nuotr.

Kovotojai pareiškė rengiantys išpuolius prieš afganų saugumo pajėgas tik kaimiškų vietovių postuose ir nebepuldinėjantys tarptautinių pajėgų bei miestuose ir kariniuose objektuose dislokuotų afganų kariškių. Talibano teigimu, tokie atakų apribojimai nėra įtraukti į vasarį su amerikiečiais pasirašytą susitarimą.

Sekmadienį šio islamistų judėjimo išplatintame pranešime perspėjama apie augančio smurto grėsmę, galinčią kilti, jei Jungtinės Valstijos ir vyriausybė Kabule ir toliau pažeidinės paktą.

JAV kariuomenės atstovas pulkininkas Sonny Leggettas savo ruožtu naktį į pirmadienį tviteryje atmetė Talibano kaltinimus, teigdamas, jog amerikiečių pajėgos Afganistane „laikosi ir toliau laikysis JAV ir Talibano susitarimo karinių sąlygų; bet kokie priešingi teiginiai yra nepagrįsti“.

Savo žinutėje S.Leggettas paragino talibus mažinti smurto mastą, ir perspėjo, kad JAV kariuomenė užpuolimo atvejais ir toliau padės Afganistano saugumo pajėgoms, kaip numatyta susitarime.

Tuo metu kovotojai pareiškė rečiau rengiantys išpuolius, palyginti su praėjusiais metais. Vis tik jie pabrėžė, jog numanomi pažeidimai „sukurs nepasitikėjimo atmosferą, o ši ne tik pakirs susitarimus, bet ir privers modžahedus reaguoti panašiu būdu bei padidins susirėmimų mastą“.

Islamistų judėjimas taip pat apkaltino Afganistano vyriausybę dėl „nepateisinamų priežasčių“ jau kelis kartus atidėjus žadėtą 5 tūkst. talibų keitimą į 1 000 vyriausybei ištikimų karių. Kabulo delsimas šiuo klausimu suerzino ir Vašingtoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius