Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas žada atkeršyti už antskrydį Afganistane

Talibanas ketvirtadienį pažadėjo „griežtai atkeršyti“ už ginkluotos grupuotės kontroliuojamoje teritorijoje Afganistano kariuomenės surengtą antskrydį, per kurį žuvo arba buvo sužeisti dešimtys žmonių, daugelis jų vaikai.
Talibano kovotojai – ar juos ginkluoja Rusija?
Talibano kovotojai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak šalies vyriausybės ir kariuomenės, Afganistano oro pajėgos (AAF) pirmadienį smogė Kundūzo šiaurės rytinėje provincijoje esančiai Talibano bazei, kur vadeivos svarstė išpuolių planus.

Nepaisant to, Afganistano saugumo srities šaltiniai ir liudininkai naujienų agentūrai AFP sakė, kad AAF sraigtasparniai subombardavo vieną Daštė Arčio rajono religinę mokyklą, vykstant mokslų baigimo ceremonijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antskrydis Afganistane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antskrydis Afganistane

Anot šaltinių, žuvo mažiausiai 59 žmonės, tarp jų buvo Talibano vadeivų. Už sveikatos apsaugą atsakingi pareigūnai savo ruožtu pranešė, kad mažiausiai 57 sužeistieji buvo nuvežti į Kundūzo (provincijos sostinės) ligoninę.

Talibano vėlyvą trečiadienį paskelbtame pareiškime sakoma, jog islamistų judėjimas „itin griežtai smerkia šį rimtą nusikaltimą ir žada griežtai atkeršyti nusikaltėliams“.

Vienas AFP fotografas trečiadienį gavo leidimą iš Talibano apsilankyti antskrydžio vietoje, kuri yra toli islamistų kontroliuojamoje teritorijoje ir paprastai neprieinama žiniasklaidai.

Medresė ir mečetė, atrodo, nebuvo apgadinta, tačiau greta esančiame lauke, kur esą vyko mokslų baigimo ceremonija, AFP aptiko duobę. Anot vietos gyventojų, ji atsirado nukritus raketai, tačiau šio pareiškimo nepavyko patvirtinti.

AFP taip pat aptiko krūvą skrybėlių, turbanų ir batų, kurie tariamai priklausė antskrydžio aukoms. Netoliese buvo rasti mažiausiai šeši neseniai iškasti kapai.

Netoli medresės ir mečetės teritorijos gyvenantis 40-ių Abdullah susitiko su AFP kaip vietos bendruomenės atstovas ir pasakojo naujienų agentūrai, kad buvo antskrydžio liudininkas.

„Ceremonija turėjo pasibaigti 1 val., kai (Afganistano kariuomenės) orlaivis pradėjo bombarduoti nekaltus vaikus“, – sakė jis trečiadienį.

„Žmonės buvo apimti panikos. Per bombardavimą taip pat buvo sužeista vaikų ir senjorų“, – pridūrė jis.

Kabulo ir Kundūzo pareigūnai pateikė vieni kitiems prieštaraujančius aukų skaičius, o kai kurie valdžios atstovai neigė, kad išvis žuvo civilių ar kad buvo smogta religinei mokyklai.

Praeityje Afganistano pareigūnai kartais pranešdavo apie mažesnį aukų skaičių, nei jų buvo iš tikrųjų.

Afganistano kariuomenė iš pradžių neigė, kad tarp žuvusiųjų ir sužeistųjų buvo civilių, tačiau vėliau apkaltino Talibaną sušaudžius šias aukas. Anot ginkluotųjų pajėgų, per aviacijos antskrydį buvo nukauti 18 vadeivų, dar 12 buvo sužeisti.

Vis dėlto daktaras Naimas Mangalas, dirbantis ligoninėje, į kurią buvo atvežta dauguma sužeistųjų, sakė AFP, kad „visos aukos“ nukentėjo nuo „bombų skeveldrų ir šrapnelio“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius