Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibano atstovai pirmąkart po derybų nesėkmės susitiko su JAV taikos pasiuntiniu

Talibano atstovai susitiko su JAV taikos pasiuntiniu Zalmay Khalilzadu Pakistano sostinėje, anksti šeštadienį pranešė vienas talibų pareigūnas.
Zalmay Khalilzadas
Zalmay Khalilzadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis susitikimas yra pirmasis nuo praeito mėnesio, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, jog atrodžiusi baigiama derinti taikos sutartis, turėjusi užbaigti 18 metų besitęsiantį karą, yra „mirusi“.

Talibų pareigūnas, pageidavęs likti anonimu, pateikė nedaug detalių apie penktadienį įvykusį Z. Khalilzado susitikimą su Talibano delegacija, vadovaujama mulos Abdul Ghani Baradaro – vieno iš veikėjų, padėjusių įkurti šį islamistų judėjimą, kurio režimą Afganistane 2001 metais nuvertė JAV vadovaujama koalicija.

Tačiau JAV pareigūnai pareiškė, kad taikos derybos nebuvo atnaujintos – bent jau ne per susitikimą Islamabade.

Kaip bebūtų, šis susitikimas yra reikšmingas, Jungtinėms Valstijoms stengiantis pasitraukti iš ilgiausio karo per savo istoriją.

Z.Khalilzadas šią savaitę Islamabade susitikinėjo su aukšto rango vyriausybės pareigūnais. JAV Valstybės departamentas šį vizitą vadino praeitą mėnesį Niujorke vykusios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose užmegztų kontaktų pratęsimu. Tuo metu pasiuntinys susitiko su Pakistano premjeru Imranu Khanu, raginusiu atnaujinti taikos derybas su Talibanu.

Talibano delegacija, vadovaujama mulos A. Gh.Baradari, vieno iš įtakingiausių judėjimo narių, į Pakistano sostinę atvyko atskirai susitikti su vyriausybės pareigūnais. Pasak šaltinių, per šias derybas aptariami įvairūs politiniai klausimai, susiję su daugiau kaip 1,5 mln. afganų pabėgėlių, tebegyvenančių Pakistane.

A. Gh. Baradaras 2010 metais buvo suimtas Pakistane per bendrą pakistaniečių ir JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) operaciją. Jis buvo slapta pradėjęs taikos derybas su tuomečiu Afganistano prezidentu Hamidu Karzai, mėginusius užsitikrinti, kad Pakistanui tektų antraeilis vaidmuo. Šios derybos kirtosi su tuomete JAV strategiją nevystyti dialogo su Talibanu.

2018 metais A.Gh.Baradaras buvo paleistas iš kalėjimo, kad padėtų vesti taikos derybas, kai Z.Khalilzadas buvo paskirtas JAV taikos pasiuntiniu.

Šiuo metu Afganistane tebelaikoma daugiau kaip 14 tūkst. JAV karių, o D. Trumpas ne kartą reiškė nepasitenkinimą tokia padėtimi ir skundėsi, kad kontingentui dabar tenka vykdyti tvarkos palaikymo funkcijas, nors tokį darbą turėtų atlikti afganų vyriausybė.

Per pastaruosius metus Z.Khalilzadas surengė devynis derybų su Talibanu ratus Katare, kur yra įsikūręs kovotojų politinis biuras.

Rugsėjo pradžioje atrodė, kad sutartis tuojau bus sudaryta, bet po naujo smurto pliūpsnio Afganistane ir vieno JAV kario žūties D. Trumpas netikėtai per tviterį paskelbė, kad derybos nutraukiamos, įskaitant jau suplanuotą sutarties pasirašymo ceremoniją Kemp Deivide, apie kurią žinojo labai nedaug žmonių.

Daugiau detalių apie penktadienį Pakistane vykusius susitikimus nebuvo paskelbta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Pavasarinių įkvėpimų į pražydusią senamiesčio širdį – „Rotondą“
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Reklama
Šeimos draudimo ekspertas: rinktis gyvybės draudimą skatina ir žinomų žmonių istorijos
Užsisakykite 15min naujienlaiškius