Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibano atstovas tikina: moterys galės mokytis ir dirbti, tačiau dėl egzekucijų atsakymo neturi

BBC žurnalistė Yaldy Hakim, kurios šeima devintajame praeito amžiaus dešimtmetyje pabėgo iš Afganistano, ten kilus pilietiniam karui, tiesioginės laidos metu sulaukė netikėto skambučio – jai paskambino Suhailis Shaheenas, Talibano atstovas Katare. Pokalbis buvo transliuojamas tiesiogiai, o jo metu aptarti ir tokie klausimai kaip mergaičių švietimas ir mirties bausmės.
Kabulo gyventojai
Kabulo gyventojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kabule gimusi Australijos žurnalistė Yaldy Hakim vedė tiesioginę laidą, kai jai paskambino Talibano atstovas Katare. Kiek nustebusi laidos vedėja labai greitai perėmė pokalbio kontrolę į savo rankas ir apie pusvalandį klausinėjo S.Shaheeno apie Afganistano ateitį, rašo gazeta.pl.

Nors atstovas kalbėjo apie iš esmės demokratinę valstybę ir daugybę kartų pabrėžė, kad piliečiams nėra ko jaudintis, negalima pamiršti, kaip atrodė afganų gyvenimas dešimtajame XX a. dešimtmetyje ir amžių sandūroje. Šalyje galiojo Šariato teisė – moterys negalėjo nei mokytis, nei dirbti, privalėjo nešioti burkas, vyrai – barzdas ilgumo kaip pranašo Mahometo, drausta, pvz., žiūrėti televiziją, kai kurios sporto šakos.

Y.Hakim atstovo klausinėjo, kaip dabar bus su mergaičių ir moterų švietimu, kadangi ji jau kalbėjosi su afganėmis, kurios pirmadienį atėjo į universitetą Herato provincijoje ir kovotojai joms liepė grįžti namo.

„Politinė linija tokia, kad moterys turi turėti prieigą prie mokymosi ir darbo“, – tikino atstovas.

Jis tvirtino, kad talibai moterims liepia tik nešioti hidžabą. Paklaustas, ar nekalbama apie burkas, kurios beveik visiškai uždengia veidą, S.Shaheenas teigė, kad teigiama apie galimybę iš dalies atidengti galvą.

S.Shaheenas tvirtino taip pat, kad moterys galės vienos, be vyrų palydos, išeiti iš namų ir, nors tai netiesa, aiškino, kad tai buvo įmanoma ir anksčiau valdant Talibanui. „Kai išeidavo pačios, jas mušė religinė policija“, – į tai atšovė Y.Hakim, tačiau S.Shaheenas toliau kartojo savo: „Taip nebuvo ir taip nebus.“

Jis dar pridūrė, kad mergaitės turės geresnes galimybes mokytis, nei buvo praeityje. Be to, esą, Talibanui valdant Afganistaną galės veikti nepriklausoma žiniasklaida.

Klausiamas, kas laukia tų, kurie bendradarbiavo su Vakarų šalimis ir ankstesniąja valdžia, S.Shaheenas pareiškė, kad „keršto nebus niekam“.

Jis sakė, kad teisėsaugos sistema veiks, tik teisėjus skirs valdžia. O į klausimą, ar liks tokios bausmės kaip rankų ir kojų amputacija, užmėtymas akmenimis, egzekucijos, jis atsakyti tiksliai negalėjo, nes tai „priklauso nuo teismų ir teisėjų“.

Nėra aišku ir tai, ar afganai, kurie to nori, galės palikti šalį. Iš pradžių pareiškęs, kad niekas negali palikti šalies, nes „visi turi kurti naują valstybę“, vėliau S.Shaheenas teigė, jog talibai ragina neišvykti, bet esą nieko nevers pasilikti.

Šiuo metu Kabulo oro uoste – visiškas chaosas. Komerciniai reisai nevykdomi, atskiros šalys mėgina evakuoti savo piliečius, konsulatų darbuotojus ir jų afganus bendradarbius.

VIDEO: Plinta kraują stingdantys vaizdai iš Afganistano: žmonės desperatiškai bando išvykti

Australijos žurnalistė Yaldy Hakim gimė Kabule, bet vos pusės metų dukrą šeima išsivežė iš pilietinio karo apimtos šalies, kai Sovietų Sąjungos armija kartu su afganų vyriausybe kovojo su mudžahedais, remiamais JAV. Hakim šeima pasiekė Pakistaną arkliu ir padedama kontrabandininkų. Po dvejų metų jie išvyko į Australiją, kur gavo pabėgėlių statusą.

2013 m. Y.Hakim pradėjo dirbti BBC ir nuo karjeros pradžios užsiima Afganistanu. Yra kalbinusi buvusį prezidentą Hamidu Karzai, filmavo reportažus Kabule, kalbino talibus. Taip pat ji vadovauja fondui, kuris steigia stipendijas jaunoms afganėms, kad jos galėtų mokytis Amerikiečių universitete Afganistane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius