-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Talibano ir afganų pajėgos vėl susirėmė Herato miesto pakraštyje

Afganistano Herato pakraštyje šeštadienį vėl susirėmė afganų pajėgos ir Talibano kovotojai, praėjus dienai išpuolio prieš JT kompleksą šiame vakariniame mieste, pareikalavusį vieno policininko gyvybę.
Afganistano kariai Herate
Afganistano kariai Herate / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Smurtas šalyje intensyvėja nuo gegužės pradžios, kai Talibanas pradėjo plataus masto puolimą, einant į pabaigą galutiniam JAV vadovaujamų užsienio pajėgų išvedimui iš karo draskomos šalies.

Kovotojai yra užėmę dešimtis rajonų visame Afganistane, įskaitant Herato provinciją, kur grupuotė taip pat perėmė dviejų sienos perėjų, jungiančių šalį su Iranu ir Turkmėnistanu, kontrolę.

Pareigūnai ir gyventojai pranešė, kad šeštadienį Herato pakraštyje atsinaujino kautynės. Tuomet šimtai žmonių pabėgo iš savo namų, ieškodami prieglobsčio arčiau miesto centro.

Herato gubernatorius Abdul Sabooras Qani nurodė, kad pagrindiniai karo veiksmų židiniai buvo Indžile ir Guzaros rajone, kur įsikūręs oro uostas.

„Šiuo metu kautynės vyksta pietuose ir pietryčiuose. Veikiame atsargiai, siekdami išvengti aukų tarp civilių gyventojų“, – pažymėjo A.S.Qani.

Per penktadienį kilusius susirėmimus pagrindinis Jungtinių Tautų pagalbos Afganistanui misijos (UNAMA) kompleksas Herate buvo apšaudytas iš granatsvaidžių ir kitų ginklų. JT dėl tos atakos apkaltino antivyriausybines grupuotes.

Sukilėliai pažadėjo nesitaikyti į užsienio diplomatus, nors anksčiau ne kartą akivaizdžiai pažeidė tarptautinį protokolą.

600 tūkst. gyventojų turintį miestą pastarosiomis dienomis apsupa Afganistano pajėgos ir prieš talibus nusistačiusio veterano karo vado Ismailo Khano kovotojai.

I.Khanas, praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje kovojęs su sovietų okupacinėmis pajėgomis, o vėliau – su radikalų režimą įsteigusiu Talibanu, pastaraisiais mėnesiais žada vėl kariauti su šiuo judėjimu, siekdamas nutraukti jo sėkmingą puolimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius