-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibano laiškas paauglei aktyvistei Malalai: norėčiau, kad niekada nebūtų buvę šauta į tave, bet...

Pakistano Talibano aukšto rango vadas parašė paauglei ir švietimo aktyvistei Malalai Yousafzai, į kurią šovė kovotojai, ir apkaltino ją „šmeižiant“ talibus ir propaguojant „šėtoniškas“ vertybes, be to, paragino ją grįžti namo.
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai / „Caters News Agency“/„Scanpix“ nuotr.

Kovotojai iš „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP) pernai spalį šovė dabar 16-metei Malalai į galvą jos gimtajame Svate, nes ji kovojo už mergaičių teisę lankyti mokyklą.

Penktadienį ji pasakė įtaigią kalbą Jungtinėms Tautoms (JT) – tai buvo pirmasis viešas jos pasirodymas po to kone mirtino užpuolimo. Malala pažadėjo, kad tęs kovą už švietimą ir kad kovotojai jos nenutildys.

Trečiadienį paskelbtame atvirame laiške Adnanas Rasheedas, buvęs oro pajėgų narys, o dabar – TTP veikėjas, sakė, jog asmeniškai norėtų, kad to užpuolimo nebūtų buvę, bet apkaltino ją vykdant „šmeižto kampaniją“ prieš kovotojus.

„Kai buvai užpulta, mane tai šokiravo, – angliškai rašė A.Rasheedas. – Norėčiau, kad to niekada nebūtų įvykę, ir esu pranešęs tau anksčiau“.

A.Rasheedas apkaltino Malalą siekiant propaguoti švietimo sistemą, kurią pradėjo britų kolonistai ir kuria siekiama parengti „azijiečius kūnu, bet anglus stiliumi“.

Tačiau jis pridūrė: „Talibanas mano, jog tu tyčia rašei prieš juos ir vykdei šmeižto kampaniją, kad apšmeižtum jų pastangas įvesti Svate islamo sistemą, ir tavo rašymas buvo provokuojamas“.

„Stebina, kad tu šaukiesi švietimo, tu ir JTO (Jungtinės Tautos) dedatės, kad į tave buvo šauta dėl švietimo, nors tai ir nėra priežastis ... Reikalas buvo ne švietimas, bet tavo propaganda, – rašė jis. – Tai, ką darai dabar ... Naudoji savo liežuvį kitiems įsakius“.

A.Rasheedas apkaltino Malalą siekiant propaguoti švietimo sistemą, kurią pradėjo britų kolonistai ir kuria siekiama parengti „azijiečius kūnu, bet anglus stiliumi“.

Be to, pasak A.Rasheedo, moksleiviai turėtų studijuoti islamą, o ne „šėtoniškas ar pasaulietiškas programas“. 

„Patariu tau grįžti namo, priimti islamo ir puštūnų kultūrą, įstoti į bet kurią islamišką moterų medresę netoli savo gimtojo miesto, studijuoti Dievo Knygą ir mokytis iš jos, naudotis savo rašikliu dėl islamo ir musulmonų umos (tautos)“, – rašė A.Rasheedas.

Malalos gyvybę išgelbėjo gydytojai Didžiojoje Britanijoje, kur dabar ji su šeima gyvena.

A.Rasheedas buvo nuteistas mirti dėl 2003 metų išpuolio prieš tuometinį Pakistano karinį valdytoją Pervezą Musharrafą, bet pernai balandį drauge su kitais kaliniais pabėgo iš kalėjimo.

Talibanas šalies šiaurės vakaruose, kur vyriausybė grumiasi su islamistų kovotojais, sunaikino šimtus mokyklų. 

Tačiau A.Rasheedas sakė, kad tie išpuoliai yra būtini, nes vyriausybinės pajėgos naudojasi mokyklomis kaip slėptuvėmis ir bazėmis.

Drąsi Malalos kova dėl savo gyvybės ir jos kalba Jungtinėse Tautose padarė ją viena pagrindinių pretendentų į Nobelio taikos premiją, tačiau Pakistane nuomonių apie ją yra įvairių.

Daugelis sveikina ją kaip nacionalinę didvyrę, tačiau kiti kritikuoja ją už „vakarietiškos“ darbotvarkės propagavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius