Talibų bombose naudojamos Didžiojoje Britanijoje pagamintos elektronikos dalys

Kai kuriose Afganistano talibų pagamintose pakelės bombose buvo naudojamos Didžiojoje Britanijoje pagamintos elektronikos dalys, kurių parūpindavo šioje šalyje gyvenantys musulmonai, šeštadienį pranešė dienraštis „The Daily Telegraph“.
Talibai
Talibai / „Scanpix“ nuotr.

Pasak dienraščio, kuris nenurodė savo šaltinių, bomboms per atstumą sprogdinti naudoti įrenginius kovotojams siųsdavo islamistams simpatizuojantys asmenys iš kaimyninių šalių arba jų atgabendavo savanoriai, kurie atskrisdavo į Pakistaną ir perėję sieną pakliūdavo į Afganistaną.

Pranešama, kad vienas kariuomenės sprogmenų ekspertas pateikė šias tyrimo išvadas Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriui Davidui Milibandui, kai ministras praeitą savaitę buvo atvykęs į Afganistaną dvi dienas trukusio vizito.

„Sukilėliai Afganistane pakeitė savo taktiką ir dabar naudoja gerokai daugiau savadarbių sprogstamųjų užtaisų negu anksčiau“, – Londone sakė vienas Gynybos ministerijos atstovas.

„(Sprogstamuosiuose) įrenginiuose, kurie buvo naudojami prieš Didžiosios Britanijos karius, radome elektronikos komponentų, kurių kilmės šalis – Didžioji Britanija“, – „The Daily Telegraph“ citavo neįvardytą pareigūną, kuris pateikė šią informaciją D.Milibandui per susitikimą.

D.Milibandas paklausė, kaip šios dalys galėjo pasiekti Afganistaną, o pareigūnas atsakė, kad jos buvo atsiųstos į šią šalį arba asmeniškai atgabentos Didžiosios Britanijos piliečių.

„Sukilėliai Afganistane pakeitė savo taktiką ir dabar naudoja gerokai daugiau savadarbių sprogstamųjų užtaisų negu anksčiau“, – Londone sakė vienas Gynybos ministerijos atstovas.

„Savadarbiai sprogstamieji užtaisai kelia didelį pavojų mūsų pajėgų saugumui, o mes ieškome būtų, kaip nuo jų apsisaugoti“, – pridūrė jis.

Afganistane dislokuotose NATO vadovaujamose Tarptautinėse saugumo pagalbos pajėgose (TSPP) šiuo metu kovinę misiją atlieka apie 8 300 Didžiosios Britanijos karių. Dauguma jų dislokuoti Helmando provincijoje, kurioje talibų kovotojai rengia kruvinus išpuolius prieš Vakarų šalių ir Afganistano saugumo pajėgas.

Praeitą mėnesį Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Johnas Huttonas pareiškė, kad į Afganistaną gali būti pasiųsta daugiau britų karių ir įrangos. Ministras pridūrė, kad jo prioritetinė užduotis – apsaugoti savo šalies karius nuo talibų naudojamų savadarbių sprogstamųjų užtaisų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius