Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibų kovotojai užpuolė didžiausią NATO karinę bazę Afganistane

Raketiniais granatsvaidžiais ir granatomis ginkluoti talibų kovotojai trečiadienį paryčiais užpuolė didžiausią NATO oro pajėgų bazę Afganistane, o per tas kautynes žuvo mažiausiai dešimt sukilėlių bei buvo sužeisti septyni užsieniečiai kariai.
Afganistano policininkai patruliuoja Bagramo bazės prieigose.
Afganistano policininkai patruliuoja Bagramo bazės prieigose. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši įžūli ataka prieš Bagramo aerodromą buvo surengta kitą dieną po to, kai Kabule mirtininkui detonavus sprogmenų prikrautą automobilį žuvo penki JAV kariai, vienas kanadietis pulkininkas ir dar 12 civilių afganistaniečių.

Pastarieji išpuoliai rodo, kad jau beveik devynerius metus vykstančio karo tempas nesulėtėjo.

Talibanas prisiėmė atsakomybę už puolimą Bagrame, pareiškęs, kad toje atakoje dalyvavo 20 mirtininkų sprogdintojų. Sukilėliai neretai išpučia savo pasiekimus, o informacijos apie mirtininkų sprogdintojų atakas per tą incidentą kol kas nepatvirtino jokie kiti šaltiniai.

Bagramo bazės atstovė spaudai majorė Virginia McCabe sakė, kad susirėmimai tebevyko po 9 val. vietos (7.30 val. Lietuvos) laiku, tačiau neigė, kad sukilėliams pavyko įsiveržti į bazės teritoriją. Ji taip pat negalėjo patvirtinti, ar tame antpuolyje dalyvauja mirtininkai sprogdintojai.

„(Susirėmimai) tebevyksta, tačiau dabar jie padriki, – nurodė pareigūnė. – Jie atakavo vartus, tačiau nesugebėjo prasiveržti; jie neįsiveržė... Buvo sužeisti septyni ISAF (Tarptautinių saugumo paramos pajėgų) kariai. Mūsų karių atsakas buvo gana greitas.“

„Nukauta daugiau nei dešimt talibų“, – pridūrė ji.

ISAF pranešė, kad per tebesitęsiančią ataką Bagrame kovotojai naudoja šaudo iš raketinių granatsvaidžių bei lengvųjų ginklų, taip pat sprogdina granatas.

Bagramo bazėje, kuri yra maždaug už 60 kilometrų į šiaurę nuo Kabulo, sutelktas tarptautines pajėgas sudaro daugiausiai JAV kariai. Ta NATO oro pajėgų bazė yra didžiausia Afganistane.

Tas aerodromas yra labai svarbus karinių krovinių ir atsargų tranzito centras, padedantis aprūpinti maždaug 130 tūkst. Afganistane dislokuotų NATO ir JAV vadovaujamų pajėgų karių. Iki šių metų rugpjūčio tas pajėgas, kovojančias su Talibano sukilėliais, planuojama sustiprinti iki 150 tūkst. karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius