Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 20 /11:01

Europos šalys pasirašė „Talino įsipareigojimą“: ką valstybės pažadėjo perduoti Ukrainai

Prieš penktadienį vyksiantį didelės reikšmės NATO ir maždaug 50 kitų šalių gynybos vadovų susitikimą JAV oro pajėgų bazėje Ramšteine, Vokietijoje, Estijoje ketvirtadienį susitikę Estijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos ir Lietuvos gynybos ministrai bei Danijos, Čekijos Respublikos ir Nyderlandų atstovai pasirašė taip vadinamą „Talino įsipareigojimą“.
Gynybos ministrų susitikimas Estijoje
Gynybos ministrų susitikimas Estijoje / „Reuters“/„Scanpix“

Juo dar kartą patvirtintas šalių pasiryžimas remti Ukrainos didvyrišką pasipriešinimą neteisėtai ir neprovokuojamai Rusijos agresijai, pasmerkti Rusijos išpuoliai, kuriais siekiama terorizuoti Ukrainos žmones, įskaitant tyčinius išpuolius prieš civilius gyventojus ir civilinę infrastruktūrą, ir atmesti Rusijos vykdomi Ukrainos suvereniteto, nepriklausomybės ir teritorinio vientisumo pažeidimai bei jos neteisėtos pretenzijos aneksuoti Ukrainos teritoriją.

„Įsipareigojame bendrai siekti, kad Ukrainos gynybai būtų pristatytas precedento neturintis karinės paramos rinkinys, įskaitant pagrindinius kovos tankus, sunkiąją artileriją, oro gynybą, šaudmenis ir pėstininkų kovos mašinas. Ši parama Ukrainai teikiama iš mūsų nacionalinių atsargų ir išteklių, o tai rodo abipusį padėties rimtumo supratimą ir mūsų įsipareigojimą skubiai didinti ir spartinti paramą Ukrainai“, – rašoma pareiškime.

Susitikime taip pat dalyvavo Vokietijos ir Ispanijos atstovai, tačiau jie nepasirašė pasižadėjimo.

Vokietijos atkaklus atsisakymas tiekti sunkiąją puolamąją ginkluotę Ukrainai, o pastaruoju metu – Vokietijoje pagamintos sunkiosios ginkluotės reeksporto iš kitų šalių blokavimas sukėlė šalies partnerių nusivylimą nesuprantama Berlyno politika Ukrainos atžvilgiu.

Devynių valstybių atstovų pasirašytame „Talino įsipareigojime“ taip pat nurodomos kiekvienos jį pasirašiusios šalies paramos Ukrainai apimtys.

Danija

Danija toliau teiks karinę ir civilinę paramą Ukrainai: šalis tęs Ukrainos pajėgų apmokymus, įskaitant, bet neapsiribojant Jungtinės Karalystės vadovaujama Ukrainos naujų karių apmokymo programa. Danija yra skyrusi arba finansavusi karinės pagalbos už beveik 600 mln. eurų. Ginklų dovanojimas ir karinė parama iš Danijos bus tęsiama glaudžiai bendradarbiaujant su sąjungininkais ir atsižvelgiant į Ukrainos poreikius.

Čekijos Respublika

Čekija ir toliau rems Ukrainą bei tieks karinę įrangą, išlaikydama glaudų bendradarbiavimą su partneriais ir atsižvelgdama į Ukrainos poreikius. Šalis bendradarbiauja su savo gynybos pramone ir siekia padidinti jos gamybos pajėgumus, kad galėtų užtikrinti dar didesnius paramos paketus, kuriuos taip pat sudarytų didelio kalibro šaudmenys, haubicos ir pėstininkų kovos mašinos. Čekija pažymėjo, jog pagrindinis jų indėlio komponentas bus jau pristatytos įrangos priežiūra bei didesni techninės priežiūros ir remonto pajėgumai.

Estija

Estijos paramos paketą sudaro dešimtys 155 mm FH-70 ir 122 mm D-30 haubicų, tūkstančiai 155 mm artilerijos šaudmenų, artilerijos padalinių pagalbinės transporto priemonės, šimtai prieštankinių granatsvaidžių „Carl-Gustaf M2“ su šaudmenimis, kurių bendra vertė – apie 113 mln. eurų. Be to, Estija ir šiais metais toliau teiks tiek bazinius, tiek specializuotus mokymus šimtams Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karių.

Latvija

Latvija jau ruošia naują paramos paketą Ukrainai, kurį sudarys dešimtys nešiojamų oro gynybos sistemų „Stinger“ ir papildomi oro gynybos elementai, du sraigtasparniai M-17, dešimtys kulkosvaidžių su šaudmenimis, kelios dešimtys nepilotuojamų orlaivių ir atsarginės dalys haubicoms M109. Latvija taip pat labai daug investuoja į Ukrainos karių mokymą. Iki 2023 m. Latvija planuoja apmokyti apie 2 tūkst. Ukrainos karių pagal įvairias programas, pradedant baziniu pėstininkų mokymu ir baigiant specializuotais kursais.

Lietuva

Naująjį ir itin reikšmingą Lietuvos paramos paketą sudaro dešimtys priešlėktuvinių pabūklų L-70 su dešimtimis tūkstančių šaudmenų ir du sraigtasparniai Mi-8, kurių bendra vertė – apie 85 mln. eurų. Šiais metais šalis planuoja nupirkti karinės įrangos už papildomus 40 mln. eurų. Už juos planuojama nupirkti kovos su bepiločiais orlaiviais sistemų, termovizinių prietaisų ir dronų. 2 mln. eurų taip pat bus pervesti į Jungtinės Karalystės tarptautinį fondą, skirtą sunkiosios ginkluotės įsigijimo projektams, tokiems kaip artilerijos sistemos ir šaudmenys, tiesioginio šaudymo platformos ar šarvuotosios kovos mašinos, finansuoti. Bendra Lietuvos rengiamo paketo vertė – 125 mln. eurų.

Lenkija

Lenkija ir toliau planuoja teikti karinę ir humanitarinę pagalbą Ukrainai tol, kol ji bus reikalinga. Naująjį Lenkijos paramos paketą sudaro priešlėktuviniai pabūklai S-60 su 70 tūkst. vienetų šaudmenų. Lenkija jau perdavė 42 pėstininkų kovos mašinas kartu su mokymo paketais dviem mechanizuotiems batalionams. Be to, Lenkija toliau tieks 155 mm haubicas KRAB ir įvairių rūšių šaudmenis. Šalis taip pat nuolat organizuoja medicinos ir inžinerijos mokymus Ukrainos pajėgoms. Negana to, Lenkija yra pasirengusi padovanoti tankų „Leopard 2“ kuopą su 1000 vienetų šaudmenų. Tačiau iki tol būtina sudaryti platesnę „Leopard 2“ tankų donorų koaliciją.

Slovakija

Slovakija įsipareigojo tęsti intensyvias diskusijas su sąjungininkais dėl galimybių Ukrainai padovanoti naujos sunkiosios technikos. Šiuo metu daugiausia dėmesio skiriama galimybėms, susijusioms su pagrindiniais koviniais tankais, pėstininkų kovos mašinomis, priešlėktuvinės gynybos sistemomis, haubicų, išminavimo įrangos ir šaudmenų gamyba, sukurti. Slovakija taip pat toliau mokys Ukrainos karius ir išplės mokymus pagal Ukrainos poreikius.

Jungtinė Karalystė

Jungtinės Karalystės pagalbos paketą sudaro „Challenger 2“ tankų eskadronas su šarvuotomis atsigavimo ir remonto mašinomis; savaeigės 155 mm patrankos AS90, dar šimtai šarvuotų transporto priemonių, manevrų paramos paketas, įskaitant minų laukų įveikimo ir tiltų tiesimo pajėgumus, dar kelios dešimtys be įgulos naudojamų oro sistemų Ukrainos artilerijai paremti, apie 100 tūkst. artilerijos sviedinių, šimtai sudėtingesnių raketų, įskaitant GMLRS raketas, oro gynybos raketas „Starstreak“ ir vidutinio nuotolio oro gynybos raketas, 600 prieštankinių šaudmenų „Brimstone“, atsarginės dalys, skirtos iki šimto Ukrainos tankų ir pėstininkų kovos mašinų atnaujinimui. Šį paketą papildo Jungtinėje Karalystėje kartu su 9 tarptautiniais partneriais tęsiami Ukrainos ginkluotųjų pajėgų baziniai mokymai ir jaunesniųjų vadovų mokymai. 2023 m. planuojama apmokyti dar apie 20 tūkst. karių. Šalis taip pat koordinuoja Tarptautinį fondą Ukrainai, kuriam kartu su partneriais jau surinkta beveik 600 mln. svarų sterlingų. Netrukus bus paskelbtas pirmasis fondo paramos paketas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius