-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tamsioji Boriso Berezovskio verslo pusė

Oligarchas Borisas Berezovskis garsėjo ne tik dideliais turtais, tačiau ir ryšiais su Rusijos nusikalstamo pasaulio atstovais. Pačiam verslininkui buvo iškelta ne viena baudžiamoji byla dėl turto grobstymo ir net kėsintasi jį nužudyti. Bėgdamas nuo teisėsaugos institucijų B.Berezovskis turėjo palikti Rusiją. Laikraštis „Kommerstant“ suskaičiavo oligarcho turtus ir galimus nusikaltimus.
Borisas Berezovskis
Borisas Berezovskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

 

Bandė nužudyti

1994 m. buvo pasikėsint į B.Berezovskio gyvybę.

B.Berezovskio pavardė kriminalinėse kronikose mirgėjo dar 1990-ųjų epochos laikais. Jis, kaip liudininkas, buvo apklausiamas žinomo Rusijos žurnalisto Vladislavo Listjevo nužudymo byloje. Taip pat kaip liudininkas, jis buvo apklausiamas tiriant Rusijos dūmos deputatų Vladimiro Golovlevo ir Sergejaus Jušenkovo nužudymus.

1994 m. buvo pasikėsint į paties B.Berezovskio gyvybę. Prie bendrovės „LogoVaz“ biuro Maskvoje buvo detonuotas sprogmenų prikištas automobilis. Žuvo verslininko vairuotojas, tačiau pats B.Berezovskis stipriai nenukentėjo.

„Aeroflot" byla

Oro linijų „Aeroflot“ lėktuvams nuo 2012 metų taip pat gali būti uždrasuta leistis Europos oro uostuose.
Oro linijų „Aeroflot“ lėktuvas

1999 m. balandį Rusijos generalinė prokuratūra paskelbė B.Berezovskio paiešką. Jis tapo pagrindiniu įtariamuoju vadinamojoje „Aeroflot“ byloje. Verslininkas kaltintas neteisėtai įgytų finansinių lėšų plovimu. Tačiau po pirmosios apklausos, B.Berezovskiui grįžus iš Prancūzijos, kaltinimai buvo panaikinti. Po metų teisėsaugos institucijos B.Berezovskiui pateikė naujus kaltinimus šioje byloje. Šį kartą jis apsisprendė į Rusiją negrįžti.

2001 m. iš „Aerofloto“ bylos buvo išskirta B.Berezovskio byla. Jam inkriminuota stambi lėšų vagystė pasinaudojus Šveicarijoje registruotomis bendrovėmis Andava ir Forus Holding, per kurias tekėjo „Aeroflot“ finansiniai srautai. 2007 m. Maskvos Saveljevsko teismas, B.Berezovskiui nedalyvaujant, paskelbė šešių metų laisvės atėmimo nuosprendį už 215 mln. rublių išgrobstymo organizavimą.

Automobilių vagystė

Krasnodaro miesto teismas už akių B.Berezovskį nuteisė 13 metų kolonijos.

2002 m. Rusijos generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl 2323 automobilių grobimo sudarant įskaitymo sutartį tarp bendrovių „LogoVaz“, „AvtoVaz“ ir Samaros apskrities administracijos. Buvo paskelbta tarptautinė B.Berezovskio paieška ir kreiptasi į Jungtinę Karalystę dėl verslininko esktradicijos, tačiau toks prašymas buvo atmestas.

2009 m. Maskvos apskrities Krasnodaro miesto teismas už akių B.Berezovskį nuteisė 13 metų kolonijos.

Paskutiniu B.Berezovskio teismu tapo teisinis ginčas su Rusijos oligarchu Romanu Abramovičiumi. 2012 m. Londono teismas atmetė B.Berezovskio prašymą priteisti 5,6 mlrd. dolerių, dėl patirtų nuostolių 2001-2004 m. parduodant naftos bendroves „Sibneftj“ ir „Rusale“. Byla nagrinėta penkis metus.

Prabangūs namai

 Rusų oligarcho ir Kremliaus kritiko Boriso Berezovskio namų patikrinimas
Rusų oligarcho Boriso Berezovskio namai

Paskutine Boriso Berezovskio gyvenamąją vieta tapo prabangus namas Mill Lane kelyje Askoto miestelyje Berkšyro grafystėje Didžiojoje Britanijoje. Šiame rajone namų kaina siekia 1,3 mln. svarų. V.Berezovskiui taip pat priklauso prabangus būstas Sario grafystėje uždaroje gyvenvietėje „Wentworth Estate“. Čia savo namus turi ar turėjo Brunėjaus sultonas, futbolo žvaigždė Andrejus Ševčenka, muzikantai Cliffas Richardas ir Elthonas Johnas.

Londone B.Berezovskiui priklauso namas Čelsyje. Žurnalo „Forbes“ duomenimis jo kaina daugiau kaip 5 mln. svarų. Taip pat butas prestižiniame Belgreivo rajone. Anksčiau verslininkui priklausė ir žemės valda „Hascomble Court“ Sario grafystėje. Buvusios B.Berezevskio žmonos Jelenos teigimu, šį namą verslininkas pardavė už 25 mln. svarų. Iš šios sumos jai atiteko 5 mln. svarų. Pats B. Berezovskis namą už 10 mln. eurų įsigijo iš radijo laidų vedėjo Chriso Evanso.

Areštuotas būstas

Prancūzijoje kurortinėje Žydrojo kranto zonoje verslininkui priklausė du nekilnojamojo turto objektai – „Chateau de la Garoupe“ ir „Clocher de la Garoupe“. Abi vilos buvo nupirktos 1997 metais už 22 mln. eurų. 2007 metų liepos 30-ąją Maskvos teismas Rusijos generalinės prokuratūros prašymu „Clocher de la Garoupe“ areštavo. Tada verslininko advokatai tvirtino, kad vila buvo parduota dar 2001 metais. B. Berezovskiui taip pat buvo priskiriama pilis „Chateau de la Croe“, kurią 2004 metais iš jo nusipirko Romanas Abramovičius.

Niujorke B. Berezovskiui priklausė butas, kuris 2010 metais buvo areštuotas Maskvos rajono teismo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius