Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp kandidatų į FTB direktorius – nepriklausomas politikas Joe Liebermanas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį patvirtino, kad buvęs Konektikuto senatorius Joe Liebermanas yra tarp kandidatų pakeisti atleistą Jamesą Comey Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus poste. Toks pasirinkimas būtų itin neįprastas, rašo „The Atlantic“.
Joe Liebermanas
Joe Liebermanas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kalbėdamas su reporteriais Ovaliajame kabinete, D.Trumpas, praėjusią savaitę sudrebinęs Ameriką sprendimu atleisti J.Comey, pareiškė, kad „esame labai arti naujo FTB direktoriaus paskyrimo“ ir kad pasirinks jau greitai.

Prezidentas taip pat patvirtino, kad tarp favoritų yra J.Liebermanas, kuris kaip Demokratų partijos narys 24 metus dirbo Senate iki 2013-ųjų.

Dabar J.Liebermanas yra nepriklausomas politikas, tačiau prieš praėjusių metų prezidento rinkimus viešai parėmė demokratės Hillary Clinton kandidatūrą.

Naujasis FTB direktorius būtų septintasis nuolatinis šio biuro vadovas nuo J.Edgaro Hooverio laikų. Pastarasis FTB vadovavo net 37 metus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Liebermanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Liebermanas

Visi ankstesni FTB direktoriai prieš užimdami postą buvo federaliniai agentai, federaliniai prokurorai, ilgamečiai biuro agentai. Antai J.Comey dirbo ir generalinio prokuroro pavaduotoju, ir federaliniu prokuroru prestižiniame Manhatano skyriuje Niujorke.

J.Liebermano biografija visiškai netipiška. Jeilio teisės mokyklą baigęs amerikietis federalinėje teisėsaugos sistemoje apskritai nedirbo, nors Konektiktute 1983–1989 metais užėmė valstijos generalinio prokuroro pareigas.

J.Liebermanas prieš kelias savaites teigė manantis, kad Kremlius iš tikrųjų bandė paveikti rinkimus.

Jis taip pat būtų pirmasis kada nors į politinius postus anksčiau rinktas FTB direktorius. Biuras paprastai didžiuojasi savo nešališkumu ir apolitiškumu, tad nenuostabu, kad yra nepatenkintų kalbomis apie J.Liebermano kandidatūrą.

Kita vertus, jo politinė patirtis ir daugybė ryšių Vašingtone didina šansus būti patvirtintam Senate. Be to, J.Liebermanas jau nebėra demokratas, tad būtų priimtinas respublikonams.

Galiausiai FTB toliau vykdo tyrimą dėl galimo Rusijos kišimosi į pernykščius JAV prezidento rinkimus. O J.Liebermanas prieš kelias savaites teigė manantis, kad Kremlius iš tikrųjų bandė paveikti rinkimus.

Tiesa, kibernetiniu karo smūgiu tokių bandymų jis nevadino: „Taip, tai pribloškia. Bet ką turime daryti? Ar kovosime kibernetinėje erdvėje? Nemanau, kad yra scenarijus, pagal kurį prezidentas Trumpas būtų nušalintas. Rinkimai yra istorinis faktas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius