-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 03 02 /21:13

Tarp naujų JAV sankcijų Rusijai taikinių – FSB vadovas

Jungtinės Valstijos antradienį paskelbė sankcijas Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) direktoriui ir dar šešiems asmenims, siejamiems su iškilaus Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno beveik mirtinu apnuodijimu nervus paralyžiuojančia medžiaga ir jo vėlesniu įkalinimu.
Aleksandras Bortnikovas
Aleksandras Bortnikovas / „Scanpix“ nuotr.

Iždo departamentas nurodė, kad FSB direktoriaus Aleksandro Bortnikovo, nuo 2008 metų vadovaujančio šiai agentūrai, sovietinės KGB įpėdinei, JAV jurisdikcijoje esantis turtas bus įšaldytas, o bet kokie JAV subjektai, palaikantys su verslo ryšius su šiuo pareigūnu, galėtų būti traukiami atsakomybėn. Be to, A.Bortnikovui uždrausta atvykti į Jungtines Valstijas.

Tokios pačios priemonės bus taikomos Rusijos prezidento Vladimiro Putino administracijos pirmajam pavaduotojui Sergejui Kirijenkai, gynybos ministro pavaduotojams Aleksejui Krivoručkai ir Pavelui Popovui, Federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) direktoriui Aleksandrui Kalašnikovui, generaliniam prokurorui Igoriui Krasnovui ir Kremliaus vidaus politikos valdybos viršininkui Andrejui Jarinui.

Iždo departamentas taip pat nurodė, kad į subjektų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą taip pat buvo įtraukti trys Rusijos institutai – Gynybos ministerijai pavaldūs 27-asis mokslo centras ir 33-iasis centrinis mokslo tyrimų ir bandymų institutas, taip pat Valstybinis organinės chemijos ir technologijų tyrimų institutas.

Pranešime sakoma, kad šios įstaigos „dalyvavo arba bandė dalyvauti veiksmuose arba sandoriuose, skatinusiuose masinio naikinimo ginklų arba jų paskleidimo priemonių platinimą, arba sukėlė tokio skatinimo riziką“.

„JAV vyriausybė pasinaudojo savo galiomis pasiųsti aiškų signalą, kad Rusijos cheminių ginklų naudojimas ir žmogaus teisių pažeidinėjimas sukels sunkių pasekmių“, – sakoma valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime.

„Bet koks cheminių ginklų naudojimas nepriimtinas ir prieštarauja tarptautinėms normoms“, – pridūrė jis.

44 metų A.Navalnas buvo suimtas sausį, vos grįžęs į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius gydėsi dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, anot opozicionieriaus, įvykdytą Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymu. Tačiau Kremlius neigia kaip nors susijęs su tuo incidentu.

Teisėsaugai sulaikius į Maskvą sausio viduryje vos sugrįžusį opozicionierių, šalyje nusirito masinių protestų banga.

Vakarų šalių lyderiai pasmerkė jo sulaikymą ir paragino nedelsiant jį išlaisvinti.

Koordinacija su ES

Pirmadienį JAV žiniasklaida pranešė, kad prezidento Joe Bideno administracija, koordinuodama veiksmus su Europos Sąjunga, ketina paskelbti sankcijų Rusijai dėl A.Navalno apnuodijimo ir įkalinimo.

Šios sankcijos yra pirmieji JAV suvaržymai Rusijai nuo J.Bideno administracijos darbo pradžios. Naujasis prezidentas žadėjo duoti atkirtį V. Putinui dėl tokių veiksmų kaip Rusijos vykdomas opozicijos persekiojimas arba kibernetinės atakų užsienyje, įskaitant nukreiptas prieš JAV vyriausybės tarnybas ir verslo subjektus.

Anksčiau antradienį taip pat įsigaliojo ES sankcijos Rusijos pareigūnams, susijusiems su A.Navalno įkalinimu. Jos bus taikomos Rusijos tyrimų komiteto vadovui Aleksandrui Bastyrkinui, Nacionalinės gvardijos vadui Viktorui Zolotovui, generaliniam prokurorui I. Krasnovui ir FSIN direktoriui A.Kalašnikovui.

Šiems asmenims bus draudžiama atvykti į Bendriją, o visas ES jurisdikcijoje esantis jų turtas bus įšaldytas.

Pernai spalį ES paskelbė sankcijas šešiems fiziniams asmenims ir Rusijos valstybiniam organinės chemijos ir technologijų tyrimų institutui, siejamiems su A.Navalno apnuodijimu.

Tąsyk varžomosios priemonės buvo įvestos A.Bortnikovui, A.Jarinui, S.Kirijenkai, A.Krivoručkai, P. Popovui ir prezidento įgaliotajam atstovui Sibiro federalinėje apygardoje Sergejui Meniailai.

Kremlius visuomet neigė atsakomybę už A.Navalno „sveikatos pablogėjimą“ ir antradienį kėlė klausimą, ką Vakarų šalys nori pasiekti savo sankcijomis.

„Atsakymas bus akivaizdus: tokia politika nepasieks savo tikslų“, – sakė V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kalbėdamas per vizitą Uzbekistane, perspėjo, kad Rusija imsis atsakomųjų priemonių, ir pabrėžė kad viena iš diplomatijos taisyklių yra „abipusiškumo principas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius