Tarp Pchenjano ir Seulo atidaryta tiesioginio ryšio linija 

Šiaurės ir Pietų Korėjos penktadienį atidarė tiesioginio ryšio liniją tarp šalių vadovų, pranešė Pietų Korėjos prezidentūra. 
Tarp Pchenjano ir Seulo atidaryta tiesioginio ryšio linija
Tarp Pchenjano ir Seulo atidaryta tiesioginio ryšio linija / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai padaryta likus savaitei iki Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino susitikimo Korėjos pusiasalį dalijančioje smarkiai įtvirtintoje demilitarizuotoje zonoje.

Tiesioginio ryšio linija jungia Pietų Korėjos Mėlynuosius rūmus (prezidentūrą) Seule ir branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos Valstybės reikalų komisijos, kuriai pirmininkauja Kim Jong Unas, biurą Pchenjane.

„Ką tik buvo atidaryta istorinė ryšio linija tarp abiejų Korėjų lyderių“, – sakė Mėlynųjų rūmų aukšto rango pareigūnas ir pridūrė, kad bandomasis pokalbis tarp abiejų šalių pareigūnų truko 4 min. ir 19 sekundžių.

Tai naujausias žingsnis beprecedentėse diplomatinėse pastangose sumažinti įtampą Korėjos pusiasalyje, kurias paskatino Pjongčango žiemos olimpinės žaidynės.

Kim Jong Uno ir Moon Jae-ino susitikimas ateinantį penktadienį turi įvykti Demilitarizuotosios zonos (DMZ) pietinėje pusėje.

Tai bus tik trečiasis Šiaurės ir Pietų Korėjų viršūnių susitikimas nuo 1950–1953 metų Korėjos karo. Šis konfliktas baigėsi paliaubomis, o ne taikos sutartimi, todėl abi Korėjos techniškai tebekariauja.

Seulas siekia, kad būtų paskelbta deklaracija apie karo pabaigą, kuri turėtų atverti kelią pasirašyti taikos sutartį. Moon Jae-inas ketvirtadienį paskelbė, jog taikos sutarties pasirašymas yra tikslas, kurio „būtina siekti“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, taip pat planuojantis vėliau susitikti su Kim Jong Unu, anksčiau šią savaitę pareiškė palaikantis derybas dėl oficialaus Korėjos karo nutraukimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius