-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tarptautinio susitarimo su Iranu komisija renkasi jo gelbėti

Likusių tarptautinio susitarimo su Iranu šalių atstovai trečiadienį susirinks Vienoje į savo pirmą susitikimą po Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos sprendimo inicijuoti ginčo procesą dėl Teherano veiksmų mažinant savo įsipareigojimus.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susirinkimas rengiamas šalims ieškant būdo išgelbėti šį svarbų 2015 metų susitarimą, pradėjusį byrėti 2018-aisiais, kai Jungtinės Valstijos iš jo pasitraukė ir sugrąžinus skaudžias sankcijas Iranui.

Europiečiai viliasi įtikinti Teheraną vėl pradėti laikytis susitarimo, kuriuo ribojama jo branduolinė programa. Protestuodamas prieš JAV pasitraukimą Teheranas žengė kelis žingsnius vienašališkai mažindamas savo įsipareigojimus.

Susitarimu numatytos komisijos trečiadienio susitikimui politikos direktorių lygmeniu pirmininkaus Europos Sąjungos aukšto rango pareigūnė Helga Schmid.

„Tai šansas, nors ir ne šimtaprocentinis, sustabdyti eskalaciją, kol dar ne vėlu“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kurį socialiniame tinkle „Twitter“ citavo Rusijos ambasada Vienoje.

Naujausiame savo pranešime, paskelbtame sausio pradžioje, Teheranas sakė, kad nebesilaikys urano sodrinimo centrifugų skaičiaus limito, numatyto Bendrajame išsamių veiksmų plane (angl. Joint Comprehensive Action Plan, JCPOA).

Tai buvo jau penktas žingsnis atsitraukiant nuo susitarimo, paskatinęs Vokietiją, Britaniją ir Prancūziją sausio 14 dieną inicijuoti ginčo sprendimo mechanizmą.

Šis procesas apima kelis žingsnius, kurių paskutinis yra pranešimas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai. Tuomet po 30 dienų automatiškai būtų sugrąžintos JT sankcijos Iranui, jei Saugumo Taryba nenubalsuotų už jų sustabdymą.

„Toli nuo rezultato“

Vienas diplomatas, nenorėjęs skelbti savo pavardės, naujienų agentūrai AFP sakė, kad nenustatytas joks ginčo sprendimo grafikas, ir pridūrė, kad „mes vis dar toli nuo rezultato“.

„Visi norime išsaugoti JCPOA, kad inspektoriai galėtų tęsti savo darbą Irane“, – sakė diplomatas, paminėdamas Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) inspekcijas.

Šiai Vienoje įsikūrusiai JT agentūrai pavesta stebėti susitarimo įgyvendinimą. TATENA reguliariai skelbia ataskaitas, kurių naujausia turi būti pateikta artimiausiomis dienomis.

Vakarų diplomatai pripažįsta, jog mažai tikėtina, kad Iranas paisys raginimų vėl visiškai laikytis JCPOA, jei mainais negaus reikšmingų nuolaidų, pavyzdžiui, JAV sankcijų nutraukimo ar Europos priemonių šių sankcijų ekonominiam poveikiui kompensuoti.

Tačiau jie tikisi, jog ginčo mechanizmo naudojimas įtikins Iraną daugiau nebemažinti savo įsipareigojimų, kad atsirastų erdvės diplomatijai neoficialiais kanalais, siekiant įtikinti Vašingtoną ir Teheraną susitarti.

Kalbėdamas apie galimus teigiamus dabartinių diskusijų rezultatus, minėtas diplomatas AFP sakė, kad Iranas taip pat galėtų „bent jau įšaldyti savo urano atsargas“.

Per anksčiau šį mėnesį Miunchene įvykusią svarbią tarptautinę saugumo konferenciją Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas sakė, kad Teheranas būtų pasirengęs grįžti prie sutartyje numatytų įsipareigojimų, jei Europa suteiktų „prasmingų“ ekonominių privilegijų.

Europa yra sukūrusi specialų prekybos mechanizmą INSTEX, kad galėtų vykti teisėta humanitarinė prekyba su Iranu, bet dar nėra užbaigusi jokių transakcijų. Teheranas šį atsiskaitymų mechanizmą laiko neadekvačiu.

Atnaujintos JAV sankcijos beveik visiškai atskyrė Iraną nuo tarptautinės finansų sistemos, atgrasė naftos pirkėjus ir nulėmė didelę Irano recesiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius