Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tarptautinis tribunolas pradėjo nagrinėti skundą dėl „Greenpeace“ laivo arešto Rusijoje

Tarptautinis jūrų teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti Olandijos skundą dėl jau kelias savaites besitęsiančio žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ protestų laivo ir jo 30 įgulos arešto Rusijoje per procesą, kurį boikotuoja Maskva.
Laivas „Arctic Sunrise“
Laivas „Arctic Sunrise“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš šį posėdį apie 12 „Greenpeace“ aktyvistų surengė piketą prie Vokietijos šiauriniame Hamburgo uostamiestyje įsikūrusio Tarptautinio Jūrų Teisės Tribunolo (TJTT) būstinės.

„Greenpeace International“ vykdomasis direktorius Kumi Naidoo (Kumis Naidu) sakė naujienų agentūrai AFP, kad yra „pakankamas pagrindas nedelsiant paleisti“ 30 suimtų aplinkosaugos aktyvistų, kuriuos Rusija kaltina chuliganizmu ir kuriems gresia laisvės atėmimo bausmės.

„50 parų kalėjime už mėginimą pakabinti transparantą su užrašu „Sustabdykite mūsų planetos griovimą“ jau yra ilgas laikas“, – pabrėžė jis.

Rusija piktai reagavo, kai du „Greenpeace“ aktyvistai rugsėjo viduryje užkopė ant valstybinei energetikos milžinei „Gazprom“ priklausančios naftos platformos Barenco jūroje, o jos veiksmai išprovokavo tarptautinę kritiką.

Rusijos pasieniečiai užėmė su Nyderlandų vėliava plaukiojantį ledlaužį „Arctic Sunrise“ rugsėjo 19 dieną ir suėmė 30 jame buvusių žmonių, tarp kurių buvo aktyvistų iš 18 šalių ir du žurnalistai.

Rusijos prokurorai šiems asmenims iš pradžių buvo pateikę kaltinimus dėl piratavimo

Vokietijos kanclerė Angela Merkel išsakė susirūpinimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl tų areštų, o Prancūzijos premjeras Jeanas Marcas Ayrault paragino paleisti tarp „Arctic Sunrise“ narių esančius Prancūzijos piliečius.

Rusija piktai reagavo, kai du „Greenpeace“ aktyvistai rugsėjo viduryje užkopė ant valstybinei energetikos milžinei „Gazprom“ priklausančios naftos platformos Barenco jūroje, o jos veiksmai išprovokavo tarptautinę kritiką.

Didžiojoje Britanijoje, Kanadoje ir Argentinoje protestavo suimtų aktyvistų artimieji ir šalininkai, tarp jų britų aktorius Jude'as Law (Džudas Lo).

Įgulos nariams buvo skirtas kardomasis areštas iki lapkričio 24 dienos. Keli iš jų skundėsi dėl arešto sąlygų, įskaitant laikymą izoliacijoje, šaltose kamerose ir tinkamų drabužių bei maisto stygių.

Rusijos tyrėjai kaltinimus dėl piratavimo, už kurį gresia iki 15 metų kalėjimo, praeitą mėnesį pakeitė kaltinimais dėl chuliganizmo. Panašūs kaltinimai anksčiau buvo iškelti Rusijos merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ narėms už protestą, nukreiptą prieš V.Putiną.

Dėl „Pussy Riot“ akcijos, surengtos pernai vasarį didžiausioje Maskvos katedroje, dvi grupės narės buvo nuteisto kalėti po dvejus metus.

„Greenpeace“ nurodė, kad „Arctic Sunrise“ aktyvistai negavo jokių oficialių dokumentų, kad jiems panaikinti kaltinimai dėl piratavimo.

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas po derybų su Prancūzijos vyriausybės vadovu praeitą savaitę sakė, kad Rusija nepritaria mėginimams „paveikti techniškai sudėtingą ir nesaugų procesą“, susijusį su gamtinių išteklių gavyba.

Objektai, tokie kaip naftos platformos, iš esmės yra „kaip parako statinės“, pažymėjo jis.

Per protestą Barenco jūroje du „Greenpeace“ aktyvistai buvo nuplukdyti prie platformos šono.

Jiedu mėgino užkopti ant platformos, bet galiausiai nuslydo į ledinį vandenį ir buvo ištraukti Rusijos pasieniečių.

Kitą dieną Rusijos saugumo tarnybų pareigūnai išsilaipino ledlaužyje iš sraigtasparnio per reidą, panašų į komandosų ataką.

Nors Rusija boikotuoja TJTT procesą, jis galės vykti toliau, nes pagal tribunolo taisykles abiem ginčo šalims neprivaloma tiesiogiai dalyvauti arba ginti savo argumentus.

Šis teismas buvo įkurtas Jungtinių Tautų, siekiant padėti spręsti ginčus tarp šalių, susijusius su tarptautiniais jūrų įstatymais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius