-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TATENA reiškia susirūpinimą Irano nenoru bendradarbiauti

Jungtinių Tautų atominės energetikos programų priežiūros agentūros vadovas antradienį sakė, kad yra „itin susirūpinęs“ Irano nenoru bendradarbiauti, Europos Sąjungai siekiant išjudinti įstrigusias derybas dėl 2015 metų daugiašalio susitarimo su Teheranu atgaivinimo.
Rafaelis Grossi
Rafaelis Grossi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal susitarimą Iranas sutiko apriboti savo branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą. Pasaulio galių ir Teherano derybos dėl šio svarbaus susitarimo atgaivinimo įstrigo kovo viduryje.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) „bando išsiaiškinti su Iranu virtinę dar neišspręstų klausimų“, sakė agentūros vadovas Rafaelis Grossi viename Europos Parlamento komitete.

„Remiuosi faktu, kad mes pastaruosius kelis mėnesius galėjome identifikuoti sodrinto urano pėdsakus vietose, kur Iranas niekada nedeklaravo jokios veiklos“, – sakė jis.

„Padėtis neatrodo labai gera. Iranas kol kas nenori pateikti tokios informacijos, kokios mums iš jų reikia. Mes dėl to itin susirūpinę“, – pabrėžė R.Grossi.

Deryboms vadovaujantis ES diplomatas Enrique Mora antradienį turėjo nuvykti į Teheraną, o Jungtinės Valstijos, kurios 2018-aisiais vienašališkai pasitraukė iš susitarimo ir dabar siekia į jį sugrįžti, išreiškė viltį, kad bus padaryta pažangos.

E.Mora socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad surengs derybas su Irano vyriausiuoju derybininku branduoliniais klausimais Ali Bagheri ir kitais pareigūnais.

„Tęsiasi darbas dėl likusių spragų užpildymo“, – sakė jis.

TATENA ir Iranas kovo mėnesį paskelbė sutarę, kaip spręs klausimus, svarbius 2015 metų susitarimo atgaivinimui.

R.Grossi tuo metu sakė, kad jo agentūra ir Teheranas „nusprendė pabandyti laikytis praktiško, pragmatiško požiūrio“ stengdamiesi išspręsti „keletą svarbių reikalų“.

Iki gegužės 22-osios abi šalys turi apsikeisti tam tikrais dokumentais.

Tikslas yra atsakyti į dar neatsakytus TATENA klausimus apie ankstesnį branduolinių medžiagų buvimą Irano nedeklaruotose vietose.

Nepaisant karo Ukrainoje, Iranas „turėtų būti svarbiausias mūsų rūpestis“, antradienį sakė R.Grossi.

Pasak jo, derybose dėl susitarimo su Iranu atgaivinimo yra „tam tikra pauzė“, bet Vienoje įsikūrusi TATENA, „žinoma, vis tiek turi vilčių, kad per priimtiną laiką bus pasiektas tam tikras susitarimas“.

„Net jei turime pripažinti, kad proga bet kuriuo metu gali būti prarasta“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius