Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TATENA: Rusijos užimtoje Ukrainos atominėje elektrinėje padėtis tapo nestabili

Didžiausioje Europos atominėje elektrinėje, kurią kovo mėnesį užėmė į Ukrainą įsiveržusios Rusijos pajėgos, susidarė nestabili padėtis, antradienį sakė Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros tarnybos vadovas.
Zaporižios atominė elektrinė
Zaporižios atominė elektrinė / „Scanpix“/AP nuotr.

Prie Dnipro upės Ukrainos pietryčiuose esančią Zaporižios atominę elektrinę rusai kontroliuoja nuo pirmųjų karo savaičių, nors ją vis dar eksploatuoja darbuotojai ukrainiečiai.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) bando nusiųsti į elektrinę savo misiją.

„Padėtis tikrai yra nestabili“, – sakė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi spaudos konferencijoje JT būstinėje Niujorke, kur vyksta 191 Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį (NPT) pasirašiusios šalies konferencija.

„Vienaip ar kitaip buvo pažeisti visi saugos principai. Negalime leisti, kad tai tęstųsi“, – sakė jis.

Pirmadienį, prasidėjus konferencijai, jis sakė, kad padėtis Zaporižios atominėje elektrinėje su kiekviena diena darosi „vis pavojingesnė“.

Jo organizacija jau kelias savaites bando nusiųsti komandą patikrinti elektrinės. Ukraina kol kas atmeta šias pastangas ir sako, kad taip tarptautinės bendrijos akyse būtų pripažinta Rusijos okupacija.

„Nuvykti ten labai sudėtinga, nes tam reikia virtinės veikėjų supratimo ir bendradarbiavimo“, ypač Maskvos ir Kyjivo, taip pat JT paramos, nes elektrinė yra karo zonoje, paaiškino R.Grossi.

„Bandau kaip galėdamas greičiau surengti misiją“, – pridūrė jis.

Pirmadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas apkaltino Maskvą naudojantis Zaporižios elektrine kaip „karine baze šaudant į ukrainiečius ir žinant, kad jie negali atsišaudyti ir neatsišaudys, nes galėtų atsitiktinai pataikyti į kokį nors branduolinį... reaktorių ar saugomas itin radioaktyvias atliekas“.

„Tai gyvojo skydo sąvoką iškelia iki visai kito, šiurpaus lygio“, – sakė jis.

Beveik visą Zaporižios sritį, kur yra elektrinė, kontroliuoja Rusijos pajėgos, o Maskvos remiami separatistai yra sakę, kad planuoja šiemet surengti referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius