Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 08 21 /18:08

TATENA sako nematanti Šiaurės Korėjos branduolinės programos sustabdymo ženklų

Junginių Tautų (JT) Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) sako nematanti jokių požymių, kad Šiaurės Korėja būtų nutraukusi savo branduolinę veiklą, nepaisant savo pažadų imtis Korėjos pusiasalio denuklearizavimo.
Kim Jong Unas stebi tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą
Kim Jong Unas stebi tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„KLDR (Šiaurės Korėjos) branduolinės programos tęsimas ir tolesnė plėtra bei su tuo susiję KLDR pareiškimai yra priežastis rimtai susirūpinti“, – sakoma TATENA pareiškime, su kuriuo antradienį susipažino naujienų agentūra AFP.

Pirmadienio vakarą paskelbta agentūros vadovo Yukiya Amano ataskaita turi būti pateikta TATENA valdybai rugsėjį vyksiančiame susitikime.

2009 metais Pchenjanas išsiuntė TATENA inspektorius iš Jongbjono branduolinio komplekso ir nuo laiko atsisako įsileisti į savo teritoriją agentūros ekspertus.

Agentūra suintensyvino padėties stebėjimą, rinkdama gaunamą informaciją iš atvirų šaltinių ir pasitelkdama palydovines nuotraukas, nurodoma ataskaitoje.

„Kadangi agentūra negali vykdyti patikrinimų KLDR (teritorijoje), jos žinios apie KLDR branduolinę programą yra ribotos ir jų vis labiau trūksta, nes branduolinė veikla šalyje tęsiama“, – sakoma joje.

Taip pat nurodoma, kad nuo balandžio pabaigos ir gegužės pradžios nebuvo jokių radiocheminę laboratoriją Jongbongo komplekse aptarnaujančios šiluminės jėgainės darbo požymių.

Ataskaitoje taip pat sakoma, kad pastebimas garų kiekis ir vėsinimui naudojamo vandens nuotekos liudija apie Jongbjongo eksperimentinės jėgainės reaktoriaus darbą.

„Nuo 2015 metų gruodžio, kai prasidėjo dabartinis operacinis ciklas, būta ženklų, kad reaktorius kelis kartus buvo trumpam sustabdytas.

Tačiau nė vieno iš tų sustabdymų nebūtų užtekę visiškam branduolinio reaktoriaus iškrovimui. Agentūros stebėjimai rodo, kad dabartinis operacinis ciklas yra ilgesnis už ankstesnį“, – nurodoma dokumente.

Agentūra taip pat rado požymių, liudijančių apie jėgainės komplekse esančios urano sodrinimo gamyklos darbą.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas birželį vykusiame istoriniame viršūnių susitikime Singapūre susitarė denuklearizuoti Korėjos pusiasalį, tačiau kol kas konkrečių veiksmų nesiimta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas

Balandį įvyko pirmas Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino susitikimas, kuriame lyderiai taip pat susitarė siekti denuklearizacijos ir oficialaus Korėjos karo pabaigos paskelbimo šiemet.

Kitas pusiasalio lyderių susitikimas numatytas rugsėjį.

Anksčiau TATENA sakė esanti pasiruošusi padėti užtikrinti būsimų JAV ir Šiaurės Korėjos susitarimų dėl Pchenjano branduolinių ginklų programos vykdymo kontrolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius